НАЙ-НОВИ:

Наш експерт в Лондон: Българите във Великобритания масово не са подготвени за Брекзит

Какво ще стане с българите във Великобритания, ако страната напусне Европейския съюз на 31 октомври и то без споразумение?

Това беше обсъдено по време на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова, информира изданието actualno.com

Да се създаде Център за българите в Лондон, който да съдейства на сънародниците ни там. Това предложи Нишан Джингозян, който е основател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон. Той е служител на кметство Брент и член на работна група, сформирана от британското външно министерство, която разработва стратегия за работа с гражданите на страните от Европейския съюз след Брекзит.

Джингозян смята, че българите в Обединеното кралство масово не са наясно за различните варианти при излизане от ЕС, със сделка или без сделка.

Посолството ни прави всичко по силите си, но в момента то изобщо няма капацитет и няма как двама служители да обслужват ефективно 300 000 наши сънародници. Не знам защо нямаме консулства в Шотландия, Уелс и Ирландия“, каза експертът.

Джингозян смята, че е крайно необходимо да бъде увеличен броят на служителите в мисията ни в Лондон и да бъде открита “гореща” телефонна линия за въпроси.

До момента едва 54 000 българи са поискали статут на уседналост във Великобритания. Това са не повече от една пета от българите в Обединеното кралство.

Джингозян е категоричен, че голяма част от българите нямат достатъчна информация за процедурата за кандидатстване. Те срещали затруднения със съберането на необходимите документи, а за мнозина сериозен проблем била липсата на необходимите познания по английски език, както и липсата на елементарни компютърни умения. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
20-годишният син на шефа на Териториалната дирекция на НАП в…