НАЙ-НОВИ:

Легенда за Мъглиж

Мъглиж е малък град в област Стара Загора, разположен в подножието на Стара планина.

Първите огнища под “Побък” и “Кръстилча” датират преди 7 хиляди години. От пети век пр.н.е до първи век от н.е. в чертите на града и околностите му процъфтяват няколко тракийски селища – крепости и вили. За високата тракийска култура свидетелства и гробницата със стенописи край града.

[ad id=”225664″]

За Мъглиж се носи легнда, която е описана и в кинигата на Николай Вапирев „Сборник статии и материали за историята на град Мъглиж“.

Според преданието, когато турците отишли да превземат земите около днешното градче, в района дейсвал Янко войвода.

[ad id=”263680″]

В околността имало стар манастир, който се явявал единственото убежище за българите. Турците успели да намерят криещите се, разрушили стените на манастира и убили и отвлекли много хора. Сестрата на Янко войвода – Борилица също била отвлечена. По това време войводата и неговата дружина не били в района. Щом се завърнали и Янко научил какво се е случило със сестра му, тръгнал с дружината да я търси. Една нощ войводата и хората му успели да проникнат в лагера на турците и освободили българката.

image1 (9K)

[ad id=”238430″]

Поради наличието на гъста мъгла османците се объркали и започнали да се бият помежду си. Много малка част от тях останали живи.

Мястото на боя било наречено Мъглиж. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Руски хакери са се опитвали да получат данни от преговорите…