НАЙ-НОВИ:

Кръстова гора – святост, вяра и легенди

krastova goraКръстова гора се намира в сърцето на Родопа планина, на 6 километра от село Борово. Самото село е на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив и се издига на 1050 метра надморска височина. Върхът, на който е разположен манастирският комплекс „Кръстова гора – Св. Троица”, се издига на 1545 м надморска височина. От село Борово има два варианта за придвижване до манастирския комплекс – с автобус от селото или пеша до върха. Освен това има и екскурзии до самия връх за петъчната молитва.

Постоянно разрастващ се православен поклоннически комплекс с две църкви и 15 параклиса. Там се намира манастирът “Света Троица”. Няма никакво съмнение, че на този родопски връх е съществувал манастир, разрушен по време на масовата ислямизация.

Затова ясно говорят запазените зидове, обработени камъни, разкритите основи на старата църква, камъни със следи по тях от свещи, а също и намерените в земята кръстове от бигор. На всеки камък там можеш да видиш кръст.

На 1 Май 1939 г. на връх Кръстов е донесен 66 килограмов метален кръст изработен със средства поделени между цар Борис III и подполковник Величков. В присъствието на цялото село Борово е бетониран на източното възвишиние на върха и осветен от свещеник Петър Василев Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което слет това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода.
През 1956 г. по поръчка на настоятелството при църквата “Рождество Богородично” в село Борово маистори с помощта на всички вярващи построили параклиса “Св. Троица” върху част от запазените основи от старата манастирска църква, разположена на западното възвишение на връх Кръстов. За строежа използвали дяланите камъни от разрушената стара църква и останалите манастирски сгради. Същата година изградили и двустайно помещение до църквата за подслон на поклонниците. Параклисът е осветен от епископ Стефан, в последствие Великотърновски митрополит, през 1958 г.
През есента на 1995 в присъствието на Негово Светейщество патриарх Максим и голяма част от синодалните архиереи, Пловдивският митрополит Арсений освети новопостроената църква на Кръстова гора “Покров на Пресвета Богородица”

На Кръстова гора ще видите и чудодейния дъб. Той се намира до лечебното аязмо. Клоните му са сплетени така, че образуват кръгъл отвор, през който могат да минат само праведните. В дънера му пък има малки хралупи, където хората пъхат ръцете си, за да намерят облекчение на болежките си. Друго дърво пък привлича вярващите с магическите си корени.

Легендата:

image1 (9K)

На този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица, която била прикрепена към кръст или от нея бил направен кръст, се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Но руският цар (не се сочи името му) научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал: “Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, вие му кажете, че вашият цар не иска нищо друго, освен дървения кръст, който е научил, че се пази в съкровищницата ви.” Пратениците изпълнили поръката на царя и султанът им дал искания кръст. Но майката на султана, като научила за това, му рекла: “Какво си направил? Знаеш ли, че този кръст крепеше властта и силата ти? Пусни потери да хванат пратениците и си го вземи.”

Султанът изпратил хора, но те не могли да хванат пратениците, защото, като узнали, че ги търсят, не се върнали по пътя, по който дошли, а се отправили към Средните Родопи. В манастира на връх Кръстов русите предали на монасите кръста и заминали за Русия, като мислели, може би, по-късно да дойдат и да го вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен до основи, а монасите избити. Те успели обаче да скрият кръста в подземното манастирско скривалище. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Всеки от нас използва парфюми, които отдавна имат много и…