НАЙ-НОВИ:

проф. д-р Вилиян Платиканов: Идеята за кръстосано донорство е удачна

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане предложения за нормативни промени, свързани с донорството и въвеждане у нас на т.нар. кръстосано донорство, когато донорът не е роднина на нуждаещия се.

Проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в болница „Св. Марина“ и координатор по донорство и трансплантации, заяви пред БНР , че тази идея за кръстосано донорство е удачна.

„Това е още една възможност да се намери донор, за да се трансплантира увреден орган – става въпрос за бъбреците. При което се предполага, че ще се осигури успешно лечение“, каза той по програма „Хоризонт“.

„Става въпрос за живо донорство, нов регистър не е необходим“, отбеляза той. И допълни, че този вид донорство се осъществява в Швейцария, Турция, Австрия, а обществото мисли доста по-позитивно за трансплантациите и донорството.

От своя страна Весела Настева – председател на Българския съюз на трансплантираните, коментира че кръстосаното донорство е частен случай на живото донорство, което е разрешено в България и няма медицински и технологични причини да не бъде осъществено: „Спирките са само в законодателството“. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в социалната мрежа "Туитър",…