НАЙ-НОВИ:

Проучване: Как Космосът влияе на стареенето на организма

Космосът повлиява по странен начин на здравето на космонавтите, заявиха от НАСА въз основа на проведено изследване.

Проучване е в рамките на една година,  на която двама близнаци биват разделени, за да се наблюдава влиянието, което Космосът оказва върху човешкия организъм.

За целта единият близнак – Скот, прекарва една година на Международната космическа станция, а другият – Марк, остава на Земята.

Мъжете са на 50 години, когато започва изследването, и благодарение на тях учените успяват да открият неподозирани до този момент последици, които полетите в Космоса могат да имат върху организма.

Едно от откритията, които най-силно изненадват водещите на теста, е свързано с това как Космосът влияе на стареенето на организма. Оказва се, че докато е на Международната космическа станция теломерите в тялото на Скот – това са защитните окончания на хромозомите, които с възрастта се скъсяват, започват да нарастват на размери.

Тоест клетките в тялото на астронавта се подмладяват. “Бяхме шокирани. Но все пак нали за това е изследователската дейност, за да научаваш нови факти”, разкрива професор Сюзан Бейли.

Учените откриват, че след като Скот се завръща на Земята теломерите започват да скъсяват размерите си и към настоящия момент дори са по-къси, отколкото са били преди заминаването му на космическата мисия.

Все пак учените отбелязват, че едногодишен полет в Космоса не е по-рисков от всяко продължително излагане на стрес и оказва такова влияние върху тялото на човек, каквото би оказала и всяка друга стресираща среда за същия период от време.

Годината в Космоса променя също така и гените в тялото на Скот, свързани с работата на имунната система. Оказва въздействие и върху чревната флора на организма, съдейки по състоянието на астронавта.

Наблюдават се и промени в ретината и каротидната артерия, разкриват от изследователския екип. Но след шест месеца на Земята показателите на Скот са се нормализирали, разкриват изследователите.

Трябва обаче да се подчертае, че измененията свързани с конгнитивните способности все още не са възвърнали обичайното си състояние, допълват учените. Те открояват няколко възможни причини за измененията, настъпили в организма на Скот, сред които са радиацията и условията на безтегловност.

От изследователския екип също така поясняват, че липсата на достатъчно физическа активност, ограничената диета и нарушеният сън също може да са фактори, предизвикали промените при астронавта. “Проучването е уникално по рода си и предоставя невероятната възможност да се види как едни и същи гени се променят в зависимост от средата.

Благодарение на подобни проучвания можем да предвидим здравословни проблеми, с които астронавтите ще се сблъскат по време на мисия и по този начин да сме сигурни, че ще гарантираме тяхната безопасност, осигурявайки им медикаментите, от които се нуждаят”, разкрива учен от университета Джон Хопкинс, участвал в изследването.

Източник:woman.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Американската комисия за безопасност на потребителските продукти обяви за опасни…