НАЙ-НОВИ:

„Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда“: Д-р Найденов пред БТВ

На снимката: д-р Емануил Найденов
В момент, когато всички отчаяно се нуждаем от надежда за бърз изход от извънредното положение и справяне с коронавируса , всяко мнение на експерт се радва на огромен интерес. Чухме всякакви прогнози за пика, развитието и края на заразата, но нека чуем и едно от малкото позитивни виждания по проблема:

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност.

Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция. Това коментира пред Би Ти Ви д-р Емануил Найденов , неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип е 24 981 души за сезон 2017 в Италия. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко. Д-р Найденов коментира, че това не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

„Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент“, каза той.

„Идеята е да има извънредно положение, за да не се стига до бедствено положение“, допълни още неврохирургът. Той е на мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия.

„Няма траен имунитет срещу грипния вирус, тъй като той мутира. Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След такава пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат, и ще се разбере кои са рисковите контингенти. Ако има повторен подобен тип зараза, може би ще се модифицират рестриктивните мерки“, на мнение е д-р Емануил Найденов.

„Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда“, успокои той всички ни.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Томас Шефер – финансовият министър на германската провинция Хесен, е…