НАЙ-НОВИ:

Конфитюр от череши – как да го приготвим?

Черешите са богати на флавоноиди, които са важни за имунната система. Черешите облекчават болката в ставите и предпазват от очни заболявания.

Освен че са подходящи за десерт, черешите служат и за направата на много вкусен конфитюр. Той е чудесна добавка към неделните закуски и се използва за заливка на палачинки или мекици.

Как да приготвите конфитюр от череши?

Необходими продукти:

1 кг череши

500 г захар

1/2 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Преди да ги измиете обилно с вода, накиснете ги за 20-30 минути, за да се изчисти напълно от използваните пестициди. Почистете дръжките и костилките.

Сложете ги в голяма тенджера и поръсете равномерно със захарта. Оставете черешите в хладилника за 7-8 часа, след което са готови за варене. Първоначално се варят на умерена температура докато захарта се разтопи, след което се намалява и се бърка периодично. Ако се образува пяна по време на процеса, внимателно се отстранява.

За да разберете дали сте постигнали нужната консистенция, сложете една капка от сместа върху суха чиния и прокарайте през нея лъжичка. Ако се получи пътечка, значи конфитюрът е готов. 3-4 минути преди да приключите с варенето, добавете лимонената киселина и отново разбъркайте.

Още докато е горещ разпределете го в малки бурканчета, които се обръщат с капачката надолу веднага след като се затворят. След като изстинат напълно, те могат да се приберат на проветриво място на съхранение. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Разраства се огнището на коронавирус в северната част на Гърция,…