НАЙ-НОВИ:

Колбасите в търговската мрежа се очаква да се повишат с над 10%

Колбасите ще поскъпват заради африканската чума. Това сподели Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) пред “Фокус”.

Той не може да прогнозира дали се очаква нов скок в цената на свинското месо заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици. Това е свързано с новите случаи на африканска чума, тъй като и към момента месото, което се предлага свежо в търговската мрежа, е скъпо, но  го няма.

Урджанов коментира, че ситуацията в бранша е критична. Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много. И до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%. Свинското месо е недостатъчно за пазара в страната, не е тайна, че работим и със суровини от Европа – Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало. Сега очакваме повишение на цената на колбасите. Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети”.

Изпратена е подписка до Министерския съвет, до екологичното министерство и до агенцията за храните жителите на пазарджишките села Величково и Юнаците е обявиха срещу започналото изграждане на нова индустриална свинеферма в непосредствена близост до населените места. Според местните хора е недопустимо да се отглеждат прасета в промишлени количества в район, където десетки стопани бяха принудени да ликвидират „задните си дворове” заради африканската чума.

“Ще минем към гражданско неподчинение, поетапно ще затваряме пътя Бошулке. Не знам кой и как им разреши в населено място да правят свинекомплекс, тъй като върлува африканската чума. Аз като физическо лице не мога да гледам едно прасе, а той ще гледа пет хиляди прасета. Защо? Питаме ние управляващите и чакаме отговор”, заяви пред БНР кметът на с. Юнаците Стоян Кузев. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Къщата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман е била подпалена…