НАЙ-НОВИ:

Стрелецът срещу новозеландските джамии бил вдъхновен от балканските националисти

За стрелеца, убил 49 души в терористична атака върху две джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, се смята, че е почитател на балканските националисти и е свирил песен в чест на Радован Караджич преди откриването на огъня.

Потребител във Фейсбук с името Брентън Тарант – човекът, който е убил десетки хора в терористична атака върху две джамии в Крайстчърч в петък сутринта – публикува снимки на балкански националистически символи онлайн и изявление, критикуващо американското участие в Косово.

Видеоклип също така показа, че преди стрелбата стрелецът изсвири песен в чест на босненско-сръбския военен политически лидер Радован Караджич, чиято окончателна присъда за геноцид и военни престъпления трябва да бъде четена следващата седмица.

Преди убийствата, потребителят с акаунт  Брентън Таррант публикува 73-страничен „манифест“, в който се казва, че мотивът за нападението е да „създаде страх“ и да включи антимигрантски език на омразата, призовава за убийства на мюсюлмани .

Текстът съдържа и раздел за косовския конфликт.

„Балканизацията също ще намали способността на САЩ да проектират властта в световен мащаб и по този начин ще гарантира, че никога повече няма да има такава ситуация, в която американското участие в Косово да се случи отново (където сили на САЩ / НАТО воюваха до мюсюлмани и избиха християнски европейци, които се опитват да отстранят там исляма от окупаторите от Европа) ”, се казва в него.

НАТО ръководи мироопазващи операции в Косово от юни 1999 г. след кампанията си за въздушни удари за прекратяване на военната кампания на Сърбия срещу етническите албански бунтовници.

Снимки, показващи оръжия, използвани в стрелбата, също бяха маркирани с името на черногорския военен лидер Марко Милянов Попович, който ръководи хората си в борбата срещу Османската империя.

Оръжията бяха отбелязани и с името на Байо Пивлянин, командир, който също воюва срещу Османската империя в Босна и Черна гора.

Друго име, отбелязано на оръжията, е Новак Вуйошевич, който се бие на черногорската страна в битката при Фундана срещу силите на Османската империя.

Досега полицията в Нова Зеландия арестува четирима души във връзка с терористичните атаки.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джакинда Ардерн нарече стрелбата „най-мрачния ден на Нова Зеландия” и заяви в изявление в петък сутринта, че „много от хората, засегнати от този акт на крайно насилие, ще бъдат от нашите бежански и мигрантски общности”.

Източник: Мая Живанович – Белград, превод ЗАРАТА Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

image1 (9K)
loading...

Вашият коментар

Виж още:
Екстремно байк шоу за първи път на изложбата „Природа, Лов,…