НАЙ-НОВИ:

Какво става в Раднево?

10 680 000 лв получи по сметките в петък община Раднево, сумата е равна на малко повече от две трети от закъснялата с две години концесионна вноска за добив на въглища от „Мини Марица изток“ ЕАД. Информацията потвърди кметът д-р Теньо Тенев, докато се опитваше да обясни пред медиите какви са истинските причини за разразилото се там през седмицата напрежение сред жителите, съобщава kmeta.bg.

„Тепърва ще изясняваме дали това ще бъде крайната вноска или ще получим и още пари, имаме по-належащи проблеми в момента. Истината е че дължим на банки и други кредитори над 7,5 млн лв.“, обясни зам. кметът Димитър Желев.

След три поредни вечери на ожесточение няколкостотин от обитателите на ромския квартал “Кантона” се завърнаха обратно по домовете си.
701 са редовните жители на махалата, която за последните 25 години е набъбнала десетократно. Къщите са строени набързо, като нито един от общо трите търговски „обекта“ не е законен, пише Monitor.bg.

Няма канализация, водопроводът е външен, но  иначе всяка от съборетините има сателитна чиния. Кварталът няма строителен план. Такъв няма и самото градче.

Признава го избраният за кмет на общината д-р Теньо Тенев. Малко над 14 000 са жителите, за тяхната сигурност се грижат двама униформени полицаи в един мотопатрул, на свой ред  сподели и началникът на местното РУ „Полиция“ Мирослав Маринов.

Това обяснявало и отсъствието на полицаи при сбиването по обяд на 2 май, когато четирима роми пребиха с бухалки и ножове трима местни жители на възраст от 20 до 28 години.

Тенев твърди, че избирането му за кмет миналата есен не е било свързано с Калчо Стефанов, некоронования барон на местните цигани.

От полицията признават, че поредният протест е преминал сравнително цивилизовано, за разлика от предния, когато 10 полицаи пострадаха от хвърлени камъни.

Чуваха се отделни призиви „Долу!“, безадресни „Оставка!“, възгласи от лексиката на футболните агитки „Курви!“ и „Циганите на сапун“, отбелязва Monitor.bg.

На няколко пъти непълнолетни хвърляха върху щитовете на жандармеристите шепи жълти стотинки, имаше и няколко метнати бутилки с минерална вода. Никой не направи опит да щурмува загражденията, пазещи квартал “Кантона” от желаещии да палят и събарят.

Общо 15 души са били задържани, продължава прегледа на наличния видео и снимков материал, коментира полицейският шеф Маринов. Сред задържаните преобладавали непълнолетните и местните жители.

Според МВР очаквали се още няколко протестни вълни, затова на разположение в града остават две водометни оръдия и над 150 жандармеристи. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
В Аулата на Софийския университет се състоя официалното представяне на номинациите…