НАЙ-НОВИ:

Как гласът ни на изборите да не отиде на вятъра

При грешка – имате право на нова бюлетина, в 3000 секции и машинен вот

Ако на 26 май сте решили да отидете до урните и да дадете своя глас на изборите за Европейски парламент, то трябва да знаете няколко неща, за да не отиде бюлетината ви на вятъра.

Само в синьо

Единственият химикал, с който имате право да отбележите предпочитанието си в интегралната бюлетина, е син. Ако използвате черен например – бюлетината ви стана невалидна.

Само едно квадратче

Имате право да отбележите само едно квадратче с номер на партия, коалиция или независим кандидат. Ако отбележите две или повече – бюлетината е невалидна.

Само “Х” и “✓”

Само два знака имате право да използвате при гласуване – “Х” и “✓”. Не бива и да излизате от квадратчето за гласуване – в противен случай бюлетината отново е невалидна.

Преференциален вот

Ако искате преференциалният ви вот да се зачита, можете да отбележите само един кандидат в кръгчетата с номерата в листата. Ако отбележите повече преференции – бюлетината ви остава валидна, но се зачита само като глас за партията или коалицията.

Без знаци

Ако искате вотът ви да е валиден, по бюлетината ви не трябва да има допълнителни знаци. Всичко, извън отбелязването, ще прати гласа ви на вятъра

Машинното гласуване

В 3000 секции, които вече са публикувани на сайта на ЦИК, ще има възможност за вот с машини. Така наречените “разписки” от тях се слагат в отделна урна, а не в тази с хартиените бюлетини.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Понеделник е ден, в който ще трябва да бъдете търпеливи,…