НАЙ-НОВИ:

Съдът задължи прокуратурата да оповести споразуменията на Иван Гешев

Гражданското движение БОЕЦ спечели дело срещу мълчаливия отказ на прокуратурата да разкрие какво е работил прокурор Иван Гешев през последните 10 години.

Решението на Видинския административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават от гражданската организация.

Софийската градска прокуратура не е отговорила на питането по Закона за достъп до обществена информация, което е недопустимо по закон. Сдружение БОЕЦ обжалва пред съда във Видин.

Сред въпросите е питането на гражданската организация за броя на споразуменията, постигнати от Гешев като редови прокурор и ръководител на спецпрокуратурата. Председателят на ВКС Лозан Панов също поиска подобна информация от ВСС, но съветът се ограничи само със статистически данни от атестацията на новоназначения главен прокурор.

Видинският съд приема, че Софийската градска прокуратура е нарушила Закона за достъп до обществена информация, като не се е произнесла с решение по подаденото заявление от БОЕЦ. Освен това, съдът казва, че поисканата информация е обществена и при липса на основания за отказ следва да бъде предоставена.

“Видно от разпоредбите на ЗДОИ единствената призната от закона възможност за процедиране на задължения субект е да постанови решение за предоставяне или за отказ от предоставяне на достъп до поискана обществена информация, за което писмено да бъде уведомен заявителя”, се казва в решението на съда.

www.svobodnaevropa.bg, Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Двукратният европейски шампион и трети на световното първенство по вдигане…