НАЙ-НОВИ:

ГЕРБ подкрепи БСП за изслушване на Иван Гешев в парламента

Народното събрание прие в четвъртък предложението на БСП главният прокурор Иван Гешев да подготви доклад за дейността си и да бъде изслушан от депутатите.

Ръководителят на държавното обвинение ще трябва да се отчете за прилагането на закона в периода между януари и август тази година. Преди ден социалистите внесоха идеята си в деловодството на Народното събрание, а в крайна сметка от ГЕРБ ги подкрепиха. Управляващите обаче не се изказаха по същество по време на разискванията в пленарната зала. От ДПС и “Обединени патриоти” също не взеха отношение.

Очаква се главният прокурор да бъде изслушан най-рано през септември, обясни депутатът от левицата Антон Кутев. Причината за забавянето е, че от Гешев се очаква да подготви подробен доклад за дейността си. Междувременно парламентът е в отпуск през август, а самият главен прокурор също си е взел официална почивка до 9 август.

По-късно държавното обвинение съобщи, че Гешев е изразил готовност да бъде изслушан в парламента. Той е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което се казва, че доклад за дейността на прокуратурата за първото полугодие на 2020 г. ще може да бъде представен пред депутатите още в началото на август. Ако парламентът реши да иска доклад за първите девет месеца на гоцината, такъв ще може да бъде представен в края на октомври, се казва в писмото на Гешев.

При внасянето на предложението за изслушването на Гешев от БСП обясниха, че в парламента трябва да се проведе дебат, свързан с дейността на прокуратурата под негово ръководство. Основните споменати от тях въпроси бяха – дали се спазва презумпцията на невинност, произнасят ли се присъди без съд, нарушава ли се свободата на кореспонденцията, разделени ли са властите, както постановява Конституцията. Социалистите искат и широк дебат за правомощията на главния прокурор.

И Антон Кутев, и колегата му Крум Зарков, които са основните говорители на левицата, когато става дума за главния прокурор, изразиха надежда Гешев вече да не заема поста, когато дойде време за изслушването му

Само преди месец той представи в парламента доклада на предшественика си Сотир Цацаров за миналата година и нито един депутат не му зададе въпрос, включително групата на БСП. Преди дни Антон Кутев обясни пред бТВ поведението на социалистите през юни с факта, че Гешев представял “действията на Цацаров”, а сега левицата настоявала да чуе обяснения за неговите собствени.

В последната седмица от БСП се солидаризираха с исканията на протестите, които настояват за оставки на правителството и главния прокурор.

До първите 20:39 23.7.2020 г.се стигна, след като на 7 юли на опозиционния политик Христо Иванов от “Демократична България” беше отказан достъп до обществен плаж, близо до имота на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че гардовете в парк “Росенец” са били от НСО и призова за сваляне на държавната охрана на Доган и депутата Делян Пеевски. На следващия ден прокурори и полицяи влязоха в президентството и впоследствие бяха задържани двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер, 9 юли, се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

www.svobodnaevropa.bg, Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Поредицата от жестоки убийства на жени в Турция през последните…