НАЙ-НОВИ:

IN MEMORIAM. Машинистът Михаил Тонев спаси стотици при терористичен атентат край Карнобат преди 35 години

Преди близо 35 години терористи посягат на стотици невинни животи като извършват железопътен атентат, подобно на този от гара Буново. Повреждат спирачките на товарен влак за да се сблъска с пътнически влак. Всички пътници и машинисти в два влака са спасени от този човек – Михаил Тонев, локомотивен машинист.
Михаил Тонев потегля с влака от гара Карнобат и разбира, че спирачките му са повредени. Хилядотонният влак се спуска по надолнище към скоростен сблъсък с пътнически влак. Терористите – масови убийци са планирали да отнемат живота на стотици хора и да осакатят също стотици.
Притиснат от хилядите тонове стомана зад гърба си машинистът Михаил Тонев като командир не заповядва за напускане на повредения полууправляем влак и остава на поста си, въпреки, че е можел със сигурност да се спаси сам и да се върне у дома при съпругата си и двете си малки дъщери. Благодарение на професионалното умело управление на машината и на остатъка от спирачната система влакът е спрян в последния момент, преди сблъсъка с пътническия влак.
Стотици са спасени. Второ Буново не се случва.
Следствието установява умишлена повреда на спирачната система – прерязани проводи, но терористите не са установени и до днес остават ненаказани от човешкия съд. Бог да ги съди!
Спасителят Михаил Тонев и до края на живота си не се изтъкна и никога не се похвали с постъпката си и устоимостта си, спасила стотици животи. Спасените от него не узнават нищо, просто продължават по пътя си.
Бог да благослови душата на спасителя Михаил Тонев !
(09.05.1946-15.04.2019)
Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще преобладава ясно време с…