НАЙ-НОВИ:

Илиян Илиев: Идва ли краят на света заради охлювите…?

В недотам дългата ми история като Преподавател, обяснявах на студентите, че ако ДЕМОКРАЦИЯТА БЕ ДОБРА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ, ПРИРОДАТА ЩЕШЕ ДА Я ИЗБЕРЕ ПРЕДИ 700 МЛН ГОДИНИ. Уви, въпросната Природа е имала достатъчно време да тества какви ли не простотии и накрая теглила майната на всичко, освен на ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА. И забравила за пустата му Демокрация, до момента в който гърците с тяхното извратено мислене взели, че решили да дадат малко измамно усещане на „Демоса“ за значимост.

Демокрацията поначало е извратена още като идея. Достатъчно е да споменем, че щом Грък я е мислил, има някаква измама в нея. Демокрацията по гръцки била различна от днешната. Първо военни отряди подкарвали с дръжките на копията си нежелаещите да гласуват граждани по улиците и понякога силом ги вкарвали в Агората. А там, само мъже. Жените не се допускали. Та спорели гърците, викали, плюели, понякога се посбивали – нещо като нашия Парламент днес, а накрая гласували. И после, демократичните гърци се прибирали в демократичните си къщи, опердашвали демократичните си роби, опъвали демократичните си робини, скарвали се с демократичните си жени и заспивали демократично с чувство за изпълнен граждански дълг.

[ad id=”105225″]

Гръцка работа, Ви казвам. Въртиш, сучиш с гърците, накрая все усещаш болка в долната част на гърба. Цяла Европа го усети.

Днес вече не ни пробутват приказки за гърците. Днес вече символът на демокрацията е Америка. Може би, защото доста древногръцки митове и легенди сме изчели, може би, защото живеейки на Балканите сме разбрали, за разлика от германците, че византийските номера са вървели в древността, но още минават и днес.

Затова Америка. Но тук вече идва неосведомеността на българина. Когато през 1787 Бенджамин Франклин, това е онзи дето гордо гледа от 100 доларовите банкоти, излизал от залата на Конвента, една жена го попитала: „Господине, какво ще ни дадете?“. Франклин се обърнал и отговорил: „Република, Госпожо, Република, ако можете да я опазите“.

Странно е може би да знаете, че в основния документ, полагащ основите на Американската Държава, която днес е основен стожер на Демокрацията, тази дума, Демокрация не се намира нито веднъж. Нула. Зиро. Да, уважаеми Дами и Господа. В Декларацията за Независимост, думата Демокрация я няма. И в Конституцията им я няма. Защото Америка е създавана от хора, изповядващи върховенството на Закона.

Ще дам един прост пример, описан в образователните филми, които между впрочем са Американски, а не руски.

В прерията преследват конекрадец. 30 човека. Накрая го залавят. Следва демократично гласуване и 29 човека вдигат ръка, заловеният да бъде обесен, убедени че това е конекрадецът. Един е против, но Демокрацията е власт на мнозинството и след 3 минути, човекът се залюлява в грозен танц на смъртта. Възможно е, после да се окаже, че е станала досадна грешка и случайно са обесели новопристигащият учител, но какво са тези досадни грешки, пред силата на Демокрацията.

[ad id=”105238″]

За сметка на това, ако повторим същата сцена, но заменим Демокрацията с Република, след залавянето на жертвата, 29 от 30 преследвачи искат заловения да бъде обесен. Но този против се изправя и настоява да заведат заловения в града, да го изправят пред легален Съд, да му дадат възможност да се защити. Защото така повелява ЗАКОНЪТ. И с нежелание, потерята отвежда задържания в Града. Жури от 12 човека изслушват него, обвинителя, дават му възможност да се защити. И току виж, новият Даскал, вземе та отърве въжето и налее малко акъл и на американците.

А всъщност въпросната Демокрация се оказва просто Демагогия, прикриваща основната цел на политическата и финансова каста. Да убедят простите и слабите, че те са тези, които решават с числеността си. А после умните и силните поизбиват малко, поарестуват много и почват да ни заливат с убеждаване по вестници и телевизии, че всичко каквото се случва, е за доброто на гласувалите и за благото ни.

И ни убеждават, че Демокрацията е най-висша ценност и достижение на Човечеството. Е как да им вярва човек, запознат с древногръцката история от времето на първите демокрации, като знае, че гърците са открили единствено секса, а римляните после вкарали жената вътре и развалили междумъжката любов.

Що за идиот трябва да си или да мислиш, че другите са идиоти, ако твърдиш, че Демокрацията е еманацията на взаимоотношенията. При това твърдение, Дами и Господа, някой наистина е идиот, защото не може да сметне, колко пъти 700 млн. години – времето в което Природата е започнала да създава живот на принципа Проба-Грешка, е повече от 2500 години Демокрация, с която възраст толкова много се гордеем.

И тук веднага се появяват клакьори, които ще писнат до небето с викове: „Разпни го“. Основно позовавайки се на това, че ние сме мислещи същества.

Дали?

Природата 700 млн. години е пробвала какво ли не. И е допускала грешки. И като е виждала резултата, току изпращала някой метеорит или вулкан, или потоп, да не говорим за ледников период, че дори го е повторила и потретила. И така изтривала сгрешеното. И пак почвала отново. И успявала.

Ние за 2500 години, сме успели само да усъвършенстваме начините, с които се опитваме да се самоунищожим. И докато Охлювът е оцелял 260 млн. години, защото Природата е решила, че без акъл ще е по-добре, Ние, надарените с разум „Висши същества“, може и да не успеем да изкараме до 100 000. Особено с тези ЯРС, САТАНА , ВОЕВОДА или САРМАНТ.

А може би Природата е решила, че с нашата Демокрация не сме й нужни и само пречим. Все пак, дори самата Природа е създала Закони. Природни, но работят и допреди да почнем да се правим на големи Демократи, работеха добре. Законите де. И Човешките, и Природните.

Затова, Уважаеми, аз няма да стана Демократ. То е, като да станеш грък. Всичко да е мъжествено до вечерта, когато се налага да заставаш на четно число с гръб към любовника и да стискаш зъби с благата мисъл, че утре ти ще си този, който ще извършва срамните движения в кръста.

А и нали сме Република, мамка му. Република България. Айде стига с тази Демокрация. Така може и ние да се спасим за следващите 260 млн години. Като Охлювите… Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Умората, чувството за отпадналост и стресът в офиса могат да…