НАЙ-НОВИ:

“Най-простото престъпление”. Христо Иванов сезира прокуратурата за нарушения на Иван Гешев

Лидер на извънпарламентарна партия подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в петък.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, който е и бивш министър на правосъдието, твърди, че Гешев е нарушил закона, като е предоставил на отделни медии информация, придобита със специални разузнавателни средства (СРС). Иванов поиска това да бъде разследвано от Софийската градска прокуратура, както “и (от) всички останали”.

Призивът му идва ден след решението на Конституционния съд, който постанови, че всеки редови прокурор може да разследва главния обвинител.

“Настояваме прокурорите от СГС да направят проверка и да покажем, че в България има достатъчно хора, които не ги е страх от главния прокурор”, каза Иванов. Той добави, че познава такива прокурори, които “не смятат, че Гешев може да е лицето на българската прокуратура”.“Време е те да покажат своите лица и да покажат, че в България има прокурори”, каза още той. “Членове 208 и 209 от Наказателния кодекс криминализират използването на материали, добити със СРС за други цели, освен за съдебното производство”, заяви Иванов, след като сигналът му беше заведен в петък. “Това е най-простото престъпление, извършено от Гешев”, каза съпредседателят на “Демократична България” и добави, че в Наказателния кодекс има ясни текстове за това. Иванов твърди, че разкриването на тази информация от пресцентъра на върховната прокуратура е било направено с пропагандна цел.

Решението на Конституционния съд беше взето, след като правителството поиска тълкуване на конституционния текст, който предвижда главният прокурор да осъществява „надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“. Въпросът беше дали тази разпоредба се отнася и за случаите, когато прокурор извършва проверки и разследвания по сигнали срещу самия главен прокурор.

След като Конституционният съд оповести решението си лидерът на “Да, България” съобщи, че всичките 1800 прокурори в страната ще бъдат сезирани за нарушения, извършени от сегашния главен прокурор Иван Гешев, за да се види дали някой от тях ще поиска да започне разследване.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП)…