НАЙ-НОВИ:

Храним ли се правилно, за да поддържаме добър имунитет

Организмът е една цялостна система. Една от тези системи е имунната, която е защитата от многобройните опасности от околната среда.

Какво може да срине имунната ни система?

Приема на големи количества силно преработени, бедни на фибри, богати на мазнини и белтъчини храни. Това натоварва имунната система. Такива храни са – месо, яйца, млечни продукти, растителни масла и други неправилно комбинирани храни.

Ако в храната ви има намален прием на фибри

Храната бедна на фибри, увеличава килограмите и потиска имунната система. Намаленият прием на фибри, активира постоянно хормона грелин, който е отговорен за апетита. Това води до увеличаване на желанието за хранене и наднормено тегло. В резултат на това намаляват белите кръвни телца, отговорни за борба с инфекциите, както и способността за унищожаване на патогените.

Консумирате мазнини

Големите количества мазнини, които се намират в месото, рибата, яйцата, колбасите, маслото, сиренето, кашкавала, олиото, зехтина и в други подобни храни бързо се окисляват и причиняватт различни видове възпаления. Натрупването на излишни мазнини възпрепятства имунните клетки, да се захващат за вирусите и да реагират адекватно на външните атаки.

Консумация на концентрирани белтъчини

Прекаленият прием на концентрирани протеини, основно от животински произход са друг фактор, който допринася за понижената имунна функция. Белтъчините в животинските храни съдържат големи количества киселинообразуващи елементи като сяра, фосфор и хлор, които нарушават алкално-киселинният баланс в тялото, а това води до различни хронични възпаления.

Как да подсилим имунната си система?

Подобряването на здравето и укрепването на имунитета зависи от приема на подходящи храни. Такива като – пълнозърнести зърнени и бобови храни, сурови плодове, зеленчуци, както и умерени количества сурови семена и ядки.

Баланс между макронутриентите

Препоръчва се пълноценните растителни храни да бъдат около 60-70% от нужните калории на организма под формата на въглехидрати, или глюкоза, която е основното гориво на всички клетки, включително и на имунните. Белтъчините е добре да са от порядъка на 10-15 %, а мазнините – максимум 15-20% от общите калории. За по-добър имунитет ни трябва повече глюкоза.

Пребиотици

Храненето с пълноценни и нерафинирани растителни храни ни осигурява достатъчно количество пребиотици (фибри). Те са не само храна за добрите чревни бактерии, но и подпомагат образуването на повече късоверижни мастни киселини, които активират лептина (намаляващ апетита хормон) и подпомагат  имунната система.

Антиоксиданти

Антиоксидантите –  много важен фактор за оптималната функция на имунната система. Това са някои витамини, минерали, флавони, флавоноиди, полифеноли и фитоестрогени, които имат имуностимулиращо и антиоксидантно действие.

Плодовете и зеленчуците богати на тези вещества са боровинки, годжи бери, малини, сини сливи, портокали, киви, броколи и зеленолистни зеленчуци.

За да стимулирате и подобрите работата на имунната си система, е добре поне за 10 дни да се храните основно с плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни и минимални количества семена и ядки (не повече от 20 грама). Така тялото ви ще се освободи от натрупаните метаболитни остатъци и ще осигурите добър баланс между въглехидрати, белтъчини и мазнини, достатъчно фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
"Бих искал да отбележа, че въпреки по-големия брой констатирани лица…