НАЙ-НОВИ:

Хормона на щастието – знаците, които подсказват за неговия дефицит

Понижено либидо, проблеми със съня, мигрена, това са само част от занижените нива на серотонин. Наричаме невротрансмитера хормон на щастието.

Когато е в норма, ние сме усмихнати, а от друга страна, рядко бихме свързали някои знаци с неговия дефицит.

Голям апетит за сладкиши и тестени изделия

Консумацията на въглехидрати, като всякакви сладки лакомства и нишестени храни, косвено оказват влияние върху синтеза на серотонин. Когато нивата на хормона са със спад, апетитът ни за тези храни се повишава. Тук трябва да добавим нещо и за триптофана, който тялото ни не синтезира, но е много важен за серотонина.

Но не бива да забравяме, че много от храните, които съдържат глутен водят до „пристрастяване“ към тях.

Нарушения в паметта

image1 (9K)

Серотонинът е много важен невротрансмитер за нормалната когнитивна функция. Според изследвания, неговите нива, когато не са в дефицит, могат да подобрят когнитивната способност. Най-значителното му действие е в консолидацията на паметта – превръщането на краткосрочната памет в дългосрочна. При недостиг на серотонин може да се наблюдават подобни проблеми с паметта.

Тревожност

image1 (9K)

Ако често страдате от тревожност, може би нивата на серотонина ви са спаднали. Някои медикаменти за тревожност повишават нивата на невротрансмитера. Но трябва да се отбележи, че и други невротрансмитери, като гама аминомаслена киселина, допамин и епинефрин, също играят роля при тревожни разстройства.

Хронична умора

Често ли страдате от умора, липса на енергия? Въпреки че чувството за изтощение, апатия, може да бъде резултат от много различни състояния, продължителната умора може да се дължи на ниска секреция на серотонин.

Проблеми с храносмилането

Серотонинът се синтезира в мозъка и в стомашно-чревния тракт. Той е важен химикал, който предава сигнали между мозъка и храносмилателната система. Има връзка между синдрома на раздразненото черво и занижените нива на серотонин. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
От около месец у нас се тества телемедицина чрез 5G…