НАЙ-НОВИ:

Пикът на грипа се очаква в края на февруари

В началото на новата година са доказани 6 случая на грип  – при деца от 3 г. до 12 г. 

Основания за притеснения няма, заболеваемостта сега е близка до тази от миналата есен. Грипът се забави в Европа и в нашата страна, коментира за bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Очаква се пикът на грипа да бъде след средата на февруари – в последната 1/3 от месеца, прогнозира епидемиологът.

Той коментира, че в момента повечето регистрирани вируси са характерни за късна есен – парагрипни вируси, които протичат много по-леко от самият грип.

Той напомни, че сезонният грип може да се разпознае по бързото начало – от напълно здрав човек в рамките на два часа получава общите симптоми – болки в ставите, загуба на сили, главоболие и повишена температура. Други симптоми са силна болка в гърлото или тежест в гърдите.

Цируклират два щама грип тази зима – „свински грип” (H1N1) и „Канзас” (H3N2). Те протичат по подобен начин, но определянето на типовете е важно за метода на лечение. Прилагат се основно два препарата, които се изписват от лекар, които не са антибиотици. С антибиотици се лекуват само бактериалните усложнения от грипа, уточни епидемиологът.

Проф. Донка Байкова,  специалист по хранене и диетика, напомни, че храната, която приемаме, е определяща за имунитета. Доказани медицински данни сочат, че хора с недохранване и еднотипно хранене са по уязвими, уточни тя.

Нейният съвет е, че през зимните месеци трябва да засилим имунната система на организма – ако има дефицит на определени вещества, да си ги набавим по някакъв начин. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 38-годишния Д.Х., гражданин на…