НАЙ-НОВИ:

БНТ се извини за картата на Украйна и ще накаже виновните

Българската национална телевизия поднесе извинения на посолството на Украйна заради излъчената на 18 септември в „По света и у нас“ карта на страната, която не включва полуостров Крим.

„БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р.България“, се казва в съобщението от телевизията.

От БНТ казват още, че грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от графичния отдел и е останала непрегледана от страна на международния редактор. Ръководството е поискало обяснения от отговорните лица от екипа, които ще бъдат наказани според Правилника за редакционната дейност на телевизията.

Изключването на полуостров Крим от териториалната карта на Украйна предизвика реакция от страна на посолството на страната в България, от което поискаха БНТ да направи опровержение и да информира зрителите си за грешката. От там изказаха и опасения, че подобни случки се използват от Русия с цел да легитимира престъпната окупация и анексия на Крим.

На снимката: Скрийншот с картата на Украйна, в която не се включва полуостров Крим
www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Луната е в знак Близнаци до 07:51ч на 22 септември…