НАЙ-НОВИ:

Глобално затопляне: В бъдеще броят и честотата на горещите дни ще нараснат в Европа

Климатолозите са недооценили влиянието на глобалното затопляне на Европа. Вълните от горещини вече са сериозна заплаха за здравето на хората.

През юли месец тази година бе най-горещият месец в историята на метеорологичните наблюдения. В Европа например, бе поставен нов температурен рекорд: температурата на въздуха в южна Франция достигна 46°С. А по-нататък ще става още по-зле: според новото научно изследване, европейският континент се нагрява така бързо, че това не се вписва и не съответства на сега съществуващите климатични модели.

Американският геофизически институт направи анализ за климата, натрупани от европейските метеорологични станции за периода от 1950 до 2018 година. Те отделиха от този информационен масив данните за най-горещите и най-студените дни и съставиха свой модел на тяхното разпределение във времето.

Оказа се, че от 1950 година до наши дни в Европа са са се утроили дните на екстремално горещо време, като температурата на най-горещите дни е нараснала с 2,3°С. Броят на рекордно студените дни се е намалил над два пъти. Осен това и лятото, и зимата са станали средно по-топли.

Според това изследване, Европа се нагрява много по-бързо от прогнозите на всички съставени досега математически, компютърни и климатични модели. Така например, в Холандия, Белгия и Франция тенденциите в повишаване на температурата са двойно по-интензивни от пресметнатите.

В бъдеще броят и честотата на горещите дни допълнително ще нараснат. Това е твърде вредно за здравето и високата температура на въздуха може да се окаже сериозно изпитание за Европа. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Интервю на 24 часа с Венелин Найденов, шеф на НАП-Пловдив,…