НАЙ-НОВИ:

Медиана: ГЕРБ се стабилизира след “Апартаментгейт”, но все още изостава с 2% от БСП

ГЕРБ частично е възстановил доверието (или търпението) към себе си, което беше силно ударено от „Апартаментгейт“, коментират от социологическа агенция “Медиана”.

Две седмици преди изборите дистанцията между БСП и ГЕРБ се увеличава, както се увеличава и мотивацията на твърдите ядра на двете основни политически сили да участват в евровота. Това сочи нациоонално представително изследване на Агенция “Медиана”, направено от 2 до 7 май 2019 г. сред 1008 души. Дистанцията между ГЕРБ и БСП се е увеличила с 1.5 на сто спрямо април и към момента е вече 2 процента в полза на БСП. Не се наблюдава значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП (прилив на нови избиратели), а отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. „мека периферия“).

Твърдото ядро на избирателите на ГЕРБ е силно мотивирано да защити своята партия и да участва в изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ (разбира се, при липса на скандали, „гейт-ове“ и други извънредни събития). ГЕРБ частично е възстановил доверието (или търпението) към себе си, което беше силно ударено от „Апартаментгейт“, коментират от “Медиана”.

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 на сто) е ДПС.  Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и голяма вероятност за използване на преференции (с цел преподреждане или изразяване на несъгласие).

Две партии са близо до изборната бариера – ВМРО (4,7 на сто) и „Воля“ (4,9 на сто). Следват НФСБ (3,9 на сто); „Коалиция за България (3,8 на сто); „Демократична България (3,4 на сто) и „Атака“ (2,6 на сто). Като цяло нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата.

Към момента близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого (а вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват). „Люшването“ на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, коментират от “Медиана”. С напредването на кампанията (и отшумяването на имотните скандали около властта) изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 процента ( от 51 на 38 на сто). Изглежда се наблюдава умора (и отвращение) от скандалите и политическата пропаганда съчетано с липса на ясна визия за промяна.

Декларираната изборна активност продължава да е висока (около 70 процента), но посоченото по-горе поставя съмнения дали тя ще се реализира. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели (Разбира се, при липса на скандали, „гейтове“ и други извънредни  събития. Всяко едно такова събитие обаче, може да взриви това относително спокойствие).

Данните на “Медиана” показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване (8.5 процента заявяват, че ще ги използват). Вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Две земетресения - с магнитуд 3,6 по Рихтер, бяха регистрирани…