НАЙ-НОВИ:

Генерал и адмирал в РИМ Стара Загора

kniga (4)Стара Загора е дала изключително много герои в Първата световна война, заяви снощи Красимир Узунов, автор на книгата „Каймак -Чалан“, посветена на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в нея и в битката за едноименния връх. Първият том беше представен снощи в Регионалния исторически музей в Стара Загора. По този повод в града пристигнаха началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов и адмирал Пламен Манушев – народен представител в 43-то Народно събрание и бивш главнокомандващ Военноморските сили, който представи книгата.

Гостите бяха посрещнати тържествено с военен ритуал и музиката на Военния духов оркестър пред сградата на РИМ. От името на кмета Живко Тодоров приветствие поднесе зам.-кметът Иванка Сотирова, според която книгата е истински урок по родолюбие и патриотизъм.

„Това, което Красимир Узунов е направил, е изключителен героизъм, защото посвещението в тази история касае и нашия град. В Стара Загора има много потомци и много загубили своите близки не само в Първата световна война, но и в други исторически събития. Днешните поколения, ако не познават и уважават историята, не могат да получат патриотично възпитание и да милеят за Родината. Без да познаваме нашето минало и история, не можем да реализираме нашето настояще, и още повече – да градим нашето бъдещето“, отбеляза тя.

kniga (1)Всички станаха на крака , за посрещането с почести на знамето на Втора Тунджанска бригада. Минка Радева, родственица на загиналия при Каймак-Чалан Ради Радев от село Средец, Община Опан, разказа неговата история, свързана с героичната битка.

„Над 13 000 души са мобилизирани от Стара Загора в хода на Първата световна война (1915-1918). Във всяко едно село в района трябва да има военен паметник – 56-ти и 55-ти пехотен полк, който е мобилизиран в съседен Ямбол, 11-ти пехотен Сливенски полк, на Попадия са умирали вашите прадядовци“, обърна се към присъстващите Красимир Узунов и допълни, че на Добро поле и на Кравица те са стояли до края на войната.

Първият том на книгата, която описва драматични моменти от участието на България в Първата световна война, беше представен пред военни, тракийци, ветерани от войната, общински съветници, директори на обществени институции и много граждани. Сред присъстващите бяха председателят на Общинския съвет Емил Христов, командирът на Втора Тунджанска бригада бриг. генерал Димитър Илиев, председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и почетен гражданин на Стара Загора Петра Мечева, директорът на РИМ Петър Калчев и др.

kniga (5) kniga (2) Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на…