НАЙ-НОВИ:

Необходимите документи за регистрация на газова уредба

Паника сред шофьорите предизвикаха масовите проверки на газовите уредби на автомобилите от “Пътна полиция”.

Законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Много малко от шофьорите  са ги сменили.

Пред гишетата на КАТ за пререгистрация се извиват опашки в цялата страна. Опашки има и в София.

Пламен Димитров разбира, че трябва да регистрира газовата си бутилка случайно. “Минимум три часа отнема вписването на газовата бутилка в талона”, споделя той пред БТВ.

Георги Козлев идва за втори път. Масово шофьори, притеснени от глоби, търсят помощ и по сервизите.

От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират. „Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, обясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация на българските автогаз сервизи.

Ако монтажът на бутилката е след това, имате срок от три години да смените талона си. Ако не го направите, ви грози глоба.

„След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият “розов лист” – това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, поясни още Илиев.

На глоба подлежат и газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години. Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
На брифинг проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по…