НАЙ-НОВИ:

Галерия в завода – художникът Михаил Косев в ОЗЗУ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ
в-к „Септември” бр. 135, 1980 г.
ГАЛЕРИЯ В ЗАВОДА
Клубът за естетическо възпитание в Обединените заводи за запаметяващи устройство в Стара Загора е необичайно оживен. Над двадесет графики, разкриващи сложната и противоречива борба между мира и войната, живота и смъртта, доброто и злото, привличат тук младите електроници. Своеобразна камерна галерия в заводите! Среща на техническата мисъл с изкуството!
По инициатива на клуба за естетическо възпитание и общозаводския комитет на ДКМС повече от две седмици в Обединените заводи за запаметяващи устройства в Стара Загора гостува с част от своята индивидуална композиция младият старозагорски художник Михаил Косев.
Младостта е, която е срещнала тук комсомолците с художника. Тя е, която е свързала в едно зрители и творец! Младостта блика от картините на този оригинален и необичайно зрял млад график. Младостта е изпълнила залата, наситила е графиките с изяществото на рисунъка, с богатство на идеите, с дълбочината на замисъла, с модернистичност на изказа, с хуманност и стремеж към доброта. Младостта е в горящия интерес към изкуството, към проблемите за мира и войната, за ненужното взаимоизтребление, за смисъла на човешкото съществуване.
-Къде се крие тайната на Вашата творческа младост? – питат комсомолците.
-Младостта не е само възраст в живота на един художник. Младостта е начин на мислене, средство за изразяване, път към зрителя, оръжие за преобразяване на действителността. Младостта е преди всичко творческа.
-По какъв начин сте стигнал до идеята за борбата, втъкана в сюжета на всички Ваши творби?
-Днес повече от всякога животът на планетата е изправен пред опасността от унищожение. Това породи въпроса: откова е така? Кога е възникнала тази агресия? На какво обрича тя човечеството? Как да се борим срещу нея?
„Насилие”, „Агресия”, „Еволюция”, „Корида”, „Гравитация”, „Свобода”, „Стремеж”, „Пиета”, „Зачатие”, „Споменът на Европа”, „В края на ХХ век”, „Стара Загора – жив град с темели и кости забити” – това са само част от темите в графиките на Михаил Косев. Теми, които младите работници и инженери от Обединените заводи за запаметяващи устройства откриват в богатството от образи и изразни средства.
Интересна е творческата изява на художника. Михаил Колев е от това поколение творци, които вляха свежа струя в българската графика, наситиха я с новите сложни проблеми на нашия бурен двадесети век, скъсаха с директното документиране и потърсиха нови изразни средства. Чрез асоциацията и алегорията, чрез негативните образи младият художник утвърждава красотата на света, правото на живот, борба и свобода.
-Изкуството не е само развлечение – споделя художникът. – То е преди всичко търсене. Търсене на проблеми, изразни средства, пътища за контактуване със зрителя. То е средство за провокиране на размисли и действия, за утвърждаване на доброто, на хуманността и мира в света. Без войни! Без разруха! Без жертви! За свят на градеж, на развитие, на свобода, светлина и мир!
-Изкуството е предназначено за хората. Критиците олицетворяват ли за Вас зрителя и кое повече Ви радва – оценката на критиците или признанието на зрителите?
-Критиците търсят темата, нейното професионално превъплътяване, техническото съвършенство на произведението. Критиката има значение, доколкото тя отразява цялостното ниво на съвременната графика. Що се отнася до индивидуалния творец, то най-добрият критик за него остават зрителите. Графикът, както всеки автор, адресира своите творби към хората, към зрителите. Затова най-вълнуващото признание за него е радостта, с която те възприемат творбите му, разбирането, което проявяват към проблемите, съпричастието им към авторовия замисъл.
Затова и срещата на Михаил Косев с младите творци на електрониката в Стара Загора е ново, радостно събитие в неговата творческа биография. Затова и комсомолците с радост посещават клуба за естетическо възпитание, породена от този допир с изкуството, от това приобщаване към проблемите на света, намерили философско обобщение в графиките на техния гост.
Снежана ТЕНЕВА Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Катаджия спира кола. – Минахте на червен светофар. Шофьорът без…