НАЙ-НОВИ:

“Няма Пеевски, няма Путин, няма Обама”. Кой е човекът на Кремъл в делото КТБ

Фалитът на КТБ е бил разследван без да се изяснява ролята на руския газов проект “Южен поток” в него. Това става ясно от разследване на неправителствената организация “Антикорупционен фонд”, чиято първа част беше публикувана в петък.

Във видео на организацията е обнародван документ от делото за КТБ, който представлява банкова гаранция за два и половина милиона евро за проекта “Южен поток” на името на руската фирма “Стройтрансгаз”. Авторите обвързват този документ с едно име, фигуриращо в списъка на посетителите на банкера Цветан Василев от 22 ноември 2013 г. – Александър Бабаков, депутат от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Путин за връзка с руснаците извън страната. В списъка е посочено, че Цветан Василев е бил посетен от “г-н Бабаков, с охрана”.

Обвързването на проекта “Южен поток” с името на Бабаков е направено преди пет години и от вестник “Ню Йорк таймс”, който посочва, че през зимата на 2013 г. в един софийски бар до българския парламент Бабаков е поискал от тогавашен служебен заместник-министър “специално съдействие” именно за проекта “Южен поток”.

Веднага след срещата заместник-министърът е сигнализирал за това българските служби.

В интервю за Антикорупционния фонд банкерът Цветан Василев за първи път споменава за срещите си с Бабаков, като добавя, че организацията на проекта “Южен поток” е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски.

В по-ранни свои изказвания наблюдаващият прокурор по делото за КТБ Иван Гешев е заявявал, че в изложението на прокуратурата “го няма господин Путин, няма го и Обама (…), не сме установили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски”.

През 2017 г. Антикорупционният фонд е изпратил сигнал с искане за проверка по случая. “От посещението ни в ДАНС където бяхме повикани за да даваме обяснения, не останах с впечатления че по този сигнал се е работило изобщо”, казва Николай Стайков, автор на разследването.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Луната е в знак Рак до 19:30 ч на 21…