НАЙ-НОВИ:

Европейската комисия препоръчва да отпадне наблюдението над България, ето какво се казва в съобщението

Европейската комисия препоръчва мониторингът за България да отпадне. Това стана ясно след обявяването на последния доклад на Комисията, изготвен съгласно Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Сега всичко е в ръцете на Европейския съвет и Европейския парламент, които трябва да одобрят доклада. Ето какво гласи съобщението на ЕК:

Европейската комисия прие днес най-новия си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка – за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите в областта на съдебната реформа, на борбата с корупцията и с организираната престъпност. 

image0 (9K)

В днешния доклад се разглежда – постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки. Отбелязва се със задоволство последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по механизма е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към Европейския съюз (ЕС). Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение.

България трябва да наблюдава трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще действа след приключване на наблюдението на Европейската комисия (ЕК). Достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз.

Както самонаблюдението, така и наблюдението за върховенството на правото в ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на механизма за България. Преди да вземе окончателно решение, Европейската комисия ще вземе предвид становищата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент“, пише в съобщението.

От доклада през ноември 2018 година Европейската комисия наблюдава “консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години“.

За постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия, преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще действа след приключване на наблюдението. Той ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, както и от представител на Висшия съдебен съвет.

Отговорността – за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата, е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз, и останалите държави в Общността“, коментират от Европейската комисия.

Отбелязва се ангажимента на българското правителство да въведе процедури за отчетност на главния прокурор – включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт, в съответствие с препоръките на Венецианската комисия.

Европейската комисия отбелязва също ангажимента на българските власти да приемат законодателство за отмяна на разпоредби на Закона за съдебната власт, изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях, както и изискването за деклариране на членство в професионални сдружения. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...
  1. Време е да се простим с удобната си наивност, че Западна Европа не е била наясно какво ще се случи около бившите соц-експерименти. Пари, капитали на режима преди 1989 мощно се вляха в европейските/швейцарсите банки. И не само от България. Дали тогавашните политически ръководители на страните от западния блок не са били наясно, че това са грешни пари, откраднати от народите на социалистическите държави. Пенсионни фондове, пари от контрабанда, златни, сребърно фондове…всичко се инжектира в банките на западното лицемерно статукво. И те бяха доволни. Тръгнали да се ежат на корупцията в България. Капка в морето в сравнение с това, което се случва всеки ден при тях. И там обществените поръчки се дават/печелят от определени фирми и концерни. Стига фарисейщина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Живко Тодоров: „С надграждането на електронните услуги за хората от общината,…