НАЙ-НОВИ:

Еврокомисар: Българските потребители и търговци трябва да знаят по-добре правата и задълженията си

При посещението си в България еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова проведе работна среща с ръководството на Комисията за защита на потребителите (КЗП) – председателя Димитър Маргаритов и двамата членове Константин Арабаджиев и Константин Райков.

На срещата присъства и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Ръководството на КЗП запозна еврокомисар  Йоурова с тенденциите в правоприлагането в България на законодателството за защитата на потребителите. По време на срещата стана дума за това, че активната комуникация с потребителите за информирането им за техните права и механизмите, по които могат да ги отстояват, са един от основните приоритети в дейността на институцията. Паралелно с това по линия на превенцията се работи и с търговците, като целта е те да бъдат убедени, че коректното и лоялно поведение ще им гарантира повече и по-редовни клиенти.

Друг аспект от разговора бе това, че възприемайки европейската законодателна рамка, в България вече са конституирани и нотифицирани секторните помирителни комисии, които функционират към КЗП.

Еврокомисар Йоурова даде висока оценка за работата на КЗП. Тя посочи, че България върви по правилния път и е уверена, че нивото на защита на потребителите ще бъде вдигнато още по-високо. Изрази мнение, че за да се постигне това, българските потребители и търговци трябва да знаят по-добре правата и задълженията си.
Г-жа Йоурова информира ръководството на КЗП, че се работи по изготвянето на нови директиви в подкрепа на потребителската защита. Съобщи, че предстои приемане на насоки за прилагане на действащото законодателство по отношение на новите предизвикателства на пазара като „споделената икономика”, социалните мрежи и тяхното въздействие върху потребителите. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Читател на ЗАРАТА: "Чудя се някои от депутатите наши дали…