НАЙ-НОВИ:

Евакуират жители на Филипините заради тайфуна Гони

По нареждане на властите във Филипините ще бъдат евакуирани хиляди хора в южната част на главния остров Лусон заради приближаването на буря от категория 5, която ще е най-мощната за тази година, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик.

Тайфунът Гони е съпроводен с ветрове от 215 км/ч. и пориви до 265 км/ч.. Очаква се да връхлети утре югоизточната азиатска държава. Гони ще е най-силният тайфун след Хаян през 2013 г., който отне живота на над 6 300 души.

Евакуациите започнаха в крайбрежни селища и райони с активни свлачища в провинциите Камаринес Норте и Камаринес Сур. Миналата седмица тайфунът Молаве уби 22 души.

 

Повечето от тях се удавиха в провинциите южно от столицата Манила, която също е на пътя на Гони – 18-тата тропическа буря в страната. Усложнение е спазването на социална дистанция в центровете за евакуирани хора, за да се спре разпространението на коронавируса.

Филипините са на второ място по разпространение на заразата и по смъртни случаи в Югоизточна Азия, изпреварени само от Индонезия. Тази вечер Гони ще донесе поройни дъждове над столицата и 14 близки провинции. Има опасност от наводнения и свличания.

Друг тайфун – Ацани, набира сила в близост до Филипините. Годишно през Филипините преминават около 20 тайфуна. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Луната е в знак Телец до 12:01ч на 2 ноември…