НАЙ-НОВИ:

Ердоган заплашил, че ще “наводни” Гърция и България с имигранти

Да “наводни” Европа с имигранти е заплашил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ако европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с бежанската криза, предадоха “Ройтерс” и ТАСС. Те се позовават на гръцкия новинарски сайт Euro2day.gr. В него са публикувани протоколи от среща през миналия ноември. В нея са участвали Ердоган, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От стенограмата става ясно, че срещата е била напрегната. “Можем да отворим вратите към Гърция и България и по всяко време да качим тези бежанци на автобуси”, е казал Ердоган.

“Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците”, заявил турският президент пред европейските лидери.

“На Европейския съюз ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души”, казал Ердоган. Той попитал Туск и Юнкер “дали Европейският съюз ще “убие бежанците”, за да се справи с кризата.

“Ройтерс” посочва, че Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Според Euro2day.gr турският президент казал на Юнкер, бивш премиер на малката страна от Европейския съюз Люксембург, че трябва да засвидетелства повече уважение към 80-милионната Турция. “Люксембург е само като един малък град в Турция”, заявил Ердоган. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Блокадата на българо-гръцката граница продължава, ГКПП "Кулата" е напълно затворен…