НАЙ-НОВИ:

Експерт: Частните фондове за втора пенсия е стабилна

Предстои през юли да се приеме законопроектът, с който да се регламентира изплащането на пари от универсалните фондове.

При отчет на Комисията за финансов надзор стана ясно, че над 3.6 млн. българи се водят осигурени за втора пенсия, но една трета от партидите не получават редовни постъпления. Проблемът е с така наречевните кухи партиди. Експерти предупредиха на форум наскоро, че началото на изплащането на пенсии от втория стълб може да бъде съпроводено с обществено напрежение заради разминаването между очаквания и реалност, пише вестник СЕГА.

Заместник-председателят на комисията Диана Йорданова каза вчера, че ситуацията с частните фондове е добра. Те са стабилни и добре капитализирани, поради което нови стрес тестове не се предвиждат, увери Йорданова – цитирана от БНР. Тя обаче посочи като проблем големия брой на партидите, по които почти няма постъпления или те са спорадични.

“Идентифицирали сме около 1.1 млн. такива партиди – с някаква сезонна заетост или много малки сумички, внасяни на различни интервали от време”, уточни експертът.

Йорданова изрази надежда през юли работната група, която обсъжда вариантите за изплащането на втора пенсия, да е готова с текстове, които да предложи на парламента. Преди почти година социалното министерство представи концепция за фазата на изплащане, но въпреки декларирания консенсус проект със законови промени така и не бе представен. Въпросът е особено спешен, тъй като първите кохорти пенсионери на реформата ще се пенсионират след 2 години. Това ще бъдат жените, които ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. При мъжете вторият стълб ще влезе в действие от 2024 г.

Според последния представен вариант за фазата на изплащане универсалните фондове ще гарантират минимален размер на втора пенсия. Изплащането ще е възможно пожизнено или разсрочено, като изборът е ограничен според сумата в партидата. За първите пенсионери с две пенсии това означава, че избор по-скоро няма да има, тъй като за тях събраното няма да стигне за пожизнена пенсия. Наследяване ще е възможно в повечето случаи, но еднократно теглене ще се позволява само при най-ниските суми. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Светият синод на БПЦ изрази категорично несъгласие с действията на…