НАЙ-НОВИ:

Повече от 370 000 души са убити за 8 години война в Сирия

Повече от 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия, която днес навлиза в деветата си година. Това твърдят от Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Това е организация, която е базирана в Лондон.

Сред жертвите има 112 623 цивилни, от които над 21 000 деца и 13 000 жени, посочват правозащитниците, разполагащи с обширна мрежа от източници в цялата страна, съобщава АФП.

Убити са около 125 000 войници от сирийската армия и от паравоенни милиции, които се сражават на стрната на режима на сирийския лидер Башар Асад. Загинали са и десетки хиляди бойци от кюрдските сили.

Във войната в Сирия са убити и близо 66 000 ислямисти, предимно от терористичните групировки “Ислямска държава” и “Хаят Тахрир аш Шам”, бившият сирийски клон на “Ал Кайда”, твърдят от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Общо около 13 милиона сирийци са били разселени или са избягали в други страни.

През последните години режимът на Башар Асад успя да си върне много изгубени територии, превзети преди време от бунтовници и джихадисти. Това стана с подкрепята на Русия и Иран. Една трета от територията на Сирия обаче все още не е под контрола на Дамаск.

Войната причини масови разрушения на инфраструктурата и унищожи редица ключови сектори от икономиката, включително петролния.

Щетите се оценяват на 400 милиарда долара (353 милиарда евро). Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Национална компания индустриални зони отпразнува своя десет годишен юбилей със стилно…