НАЙ-НОВИ:

Директор и монтьор са изпепелените днес в “Арсенал”

Причината за инцидента във военните заводи „Арсенал“ в Казанлък, завършил със смъртта на двама души, е резултат от много тежка грешка, заяви пред „Хоризонт“ изпълнителният директор инж. Николай Ибушев. По думите му в цялата история на цеха в Барутния завод не е имало произшествия.

Седем брутни заплати ще получат близките на двамата загинали служители при взрива в оръжейницата “Арсенал”. Мъжете загинаха на място при тежък производствен инцидент в цех на завод 3. Огънят е лумнал около 10,30 часа в понеделник при настройка на оборудване, където се произвеждат различни видове барутни смеси. Пламъците са изпепелили за части от секундата 53-годишния инженер Върбан Пешков, директор на завода и 41-годишния монтьор Румен Райчев, който също има дългогодишен стаж в това производство, уточниха запознати. Останалите 4 души, които са били в помещението, са успели да излязат през вратата, съобщи към 16. 00 часа изп. директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев, цитиран от “Монитор”.

По думите му не отговарят на истината разпространяваните твърдения за възникване на взривове, пожари, обгазявания, както и за други пострадали работници и служители при инцидента. Със заповед на инж. Ибушев е създадена Вътрешноведомствена комисия, която ще изясни причините за възникналия инцидент.

Само бързата реакция на останалите работници и служители в цеха ги е спасило от явна гибел. Според ръководството на дружеството при самозапалването на влажната маса не е имало взрив, липсват разрушения.
Вътрешна проверка ще установява причините, в много голяма степен най-вероятно е било допуснато нарушение на правилата за безопасност на труда. Експерти-химици предполагат че е станало объркване в дозировката на различните кисели, използвани при направата на барутната смес.

Това е първият тежък производствен инцидент на територията на частното дружество „Арсенал“ през тази година. Според специалисти и двамата загинали са с огромен опит, никой не се наема да конкретизира къде точно са сгрешили.

Няма паника на територията на фирмата, няма екологични последствия от запалването, няма обгазявания, няма разрушени помещения или части от сгради, категоричен е изпълнителният директор на дружеството, където работят над 8000 души.

Ръководството на фирмата отправя апел да не се създава паника по отношение на инцидента, който отне живота на двама специалисти и професионалисти, както и да се уважава скръбта на близките и поднася искрени съболезнования на семействата на загиналите. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Приключи първият оглед в цех 3 на завод „Арсенал“ в…