НАЙ-НОВИ:

Диана Добрева грабна “Аскеер” за режисура

Диана Добрева взе награда “Аскеер” за режисура на спектаклите “Дебелянов и ангелите” в Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” – Пловдив и “Бащата” в Народен театър “Иван Вазов”. Представлението на Пловдивския театър “Дебелянов и ангелите” бе най-отличаваното на 29-ата церемония по връчването на най-старите награди у нас -“Аскеер”, която по традиция се състоя в Театър “Българска Армия”, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Приза за съвременна българска драматургия получи Александър Секулов за пиесата си “Дебелянов и ангелите”, която спечели и наградата за най-добро представление.

Валентин Ганев получи статуетката “Аскеер” на Георги Чапкънов за водеща мъжка роля в спектакъла на НТ “Иван Вазов” -“Спускане от връх Морган”, режисиран от Николай Ламбрев-Михайловски.

Церемонията традиционно бе под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

За пръв път в историята на наградите “Аскеер”, номинираните артисти пристигнаха на червения килим пред Театъра на Армията с военна техника и бяха посрещнати под звуците на гвардейски оркестър.

Празничната вечер бе открита с химна на българската просвета “Върви, народе, възродени!” в изпълнение на детския хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, в което се включи и цялата публика.

“Цял живот съм изричал чужди думи, писани от автори или сценаристи и сега не мога да намеря свои, с който да ви благодаря.” С този цитат от Кръстьо Сарафов се обърна към публиката в благодарствената си реч големият български актьор Иван Налбантов, който беше удостоен с наградата  “Аскеер 2019” за цялостен принос към театралното изкуство. Той предаде символично щафетата в ръцете на младото поколение артисти, като връчи лично статуетката на Ненчо Костов, който е победител в категорията “Изгряваща звезда” за ролята на Дебелянов в “Дебелянов и ангелите” на ДТ “Н.О. Масалитинов” – Пловдив.

Радина Кърджилова заслужи  “Аскеер” за водеща женска роля за превъплъщението си в Сара в представлението “Любовникът” на Харолд Пинтър в НТ”Иван Вазов”, постановка Деян Донков.

Победители в категория “Поддържаща роля” станаха Ирини Жамбонас за Елизе в “Аз обичам, ти обичаш, тя обича” в Малък градски театър “Зад канала” и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в “Килър Джо”, отново продукция на “Зад канала”.

Мира Каланова бе наградена със статуетка “Аскеер” за сценографията си в представленията  “Дебелянов и ангелите” в ДТ “Н.О. Масалитинов” – Пловдив и “Бащата” в НТ “Иван Вазов”.

За музиката си в спектаклите “Празникът” в Малък градски театър “Зад канала”, “Драконът” в Драматичен театър “Стоян Бъчваров” – Варна и “Наблюдателите” в НТ “Иван Вазов”, ” Аскеер” получи Калин Николов.

За костюмография беше отличена Свила Величкова за “Драконът” в Драматичен театър “Стоян Бъчваров” – Варна, “Наблюдателите” в НТ “Иван Вазов” и “Коя гад изяде кашкавала” в ДТ “Сава Огнянов” -Русе.

Паметта на отишлите си артисти беше почетена с видеоклип и аплодисменти от цялата трупа на Театър “Българска Армия” на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крака. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
"При първоначален оглед и установено, че взривът е бил направен,…