НАЙ-НОВИ:

Децата “попиват” от родителите си как се пие алкохол

Децата разбират от ранна възраст кога е уместно да се пие алкохол и какво количество е допустимо, като наблюдават възрастните, с които живеят.

Децата с растежа си осъзнават все повече социалните норми за консумацията на алкохол. Гледайки възрастните как пият, е възможно и те да посегнат към чашката много по-рано, или да го правят по-често.

“Децата имитират поведението на родителите – ако те пият пред подрастващите, правят това норма”, заяви Ричард Матик от националния австралийски център за изследвания на пристрастяването към наркотици и алкохол, който не е от научния екип.

Учени от института по психично здраве и пристрастявания в Утрехт са направили изследване, и са работили със 75 бащи и 83 майки, като са ги разпитали колко често пият – на празненства, на работа, докато гледат телевизия. След това са попитали 359 несвързани с тях деца на възраст от четири до осем години при какви обстоятелства мислят, че е обичайно или прилично възрастните да пият алкохол.

Изследването показа, че мъжете пият повече от жените. За родителите алкохолът е обичаен предимно на празници в ресторанти или на приятелски събирания. По-малкото от тях пият, докато вечерят или когато гледат телевизия.

Повечето младежи в Нидерландия започват да пият през пубертета и затова инициативите за предотвратяване на този навик се насочват предимно към тази възрастова група. Тогава може да е много късно, твърдят учените. Ранното присъствие на близки, които пият, “може да създаде впечатление, че алкохолът е навсякъде и е социално приемлив”. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Европейската комисия уверява, че България се развива като страна с…