НАЙ-НОВИ:

Даваме над 11 млн. лева на Турция за бежанците

Парламентът реши България да даде 11 494 130 лева ( 5 876 945 евро) за бежанците в Турция.

Това е част от ратификация, която беше разгледана днес на първо и второ четене по време на днешното пленарно заседание. За гласуването на текстовете в парламента дойде вицепремиерът Меглена Кунева. Приемането на това решение предизвика остри спорове между депутатите. Подкрепящите правителството ПФ отказаха да гласуват за текстовете.

Днешното ратификация е във връзка със споразумение между страните от ЕС за условията на Механизма за Турция в полза на бежанците, който предвижда Анкара да получи е 3 млрд. евро. От тях 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро – от вноски на страните членки. Тези средства са договорени миналата година, а не са допълнителните пари, които поиска Турция при споразумението с ЕС от 18 март.

Днес депутатите приеха размерът на вноската, която трябва да направи България. Страната ни ще изплати парите за бежанците в Турция поетапно до края на 2019 година.

Изплащането започва от последното тримесечие на тази година, когато трябва да изплатим 3 405 136 лв (1 741 045 евро) .

През 2017 година ще трябва да платим 5 054 543 лв (2 584 386 евро), а през 2018 година – 2 540 202 лв (1 298 804 евро).

Последната вноска ще се направи през последното тримесечие на 2019 година и ще е в размер на 494 247 лв (252 708 евро).

По време на дебатите в зала от БСП обявиха, че няма да подкрепят ратификацията, защото не искат да “подписват празен чек на Турция”. Нека управляващите поемат тази отговорност, каза бившият външен министър Кристиан Вигенин.

Независимият депутат Велизар Енчев пък обяви, че “не ние трябва да плащаме на Турция, а тя на нас”.

“Българската външна политика се води от поговорката “покорна главица сабя не я сече”. Ние не трябва да се съобразяваме с нашия некоректен съсед”, каза съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

“В това споразумение става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС има с Турция – нито условията за либерализация на визите, нито за друго”, каза Кунева в отговор на нападките.

От ДПС пък призоваха за “повече прагматичност” и поискаха депутатите да не се изказват като световни съдници. По думите му парите трябва да бъдат дадени сега, за да не се наложи после да се отделят още повече.

Найден Зеленогорски от РБ пък обясни, че това споразумение е в полза на България.

Средствата по механизма са предназначени за спешна хуманитарна помощ, главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование. Те ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, основно по линия на хуманитарна помощ и Инструмента за предприсъединителна помощ.

offnews.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Най-ниските температури през април у нас ще са между минус…