НАЙ-НОВИ:

7 начина да завладеем събеседника, дори и да сме почти непознати

Професорът по психология от университета в Браун Йоахим Крюгер е убеден, че социалното поведение се управлява от два основни мотива. Първото е желанието да се разбираме помежду си, тъй като социалната изолация е опасна за хората. И второто е желанието да защитим статута си в рамките на групата. И тези мотиви са постоянно в конфликт. В крайна сметка не можете да се разберете с някой, който агресивно защитава своята позиция. Но има действия, които ще ви помогнат да осъзнаете и двата мотива – да да получите благоразположението на останалите и да не се отказвате от позициите си.
Решихме да поговорим подробно за тези действия и проучвания, в рамките на които беше потвърдена тяхната ефективност.

1. Поддържайте правилно зрителен контакт
Погледът играе решаваща роля по време на разговор. В крайна сметка, това е поглед към друг човек, който помага да получите обратна връзка в определен момент от време. Ето защо, за да направите добро впечатление на събеседника, е важно не само да слушате речта му, но и да го гледате, да поддържате контакт с очите. Но основното тук е да не прекалявате и да го правите правилно.
Експертите препоръчват да гледате събеседника директно, като насочите погледа си в очите или в областта на носа. Не трябва да го гледате отдолу нагоре или право в устата.

2. Използвайте имена
Ако искате да спечелите човека, опитайте се да се обърнете по име към него по време на разговора. Особено, ако се познавате не толкова отдавна. Това показва на събеседника, че се обръщате към него, а не към безличен човек от тълпата.
Такъв жест помага на събеседника да се разкрие и да почувства своята уникалност. В допълнение, повторението на името помага да го запомните, а не да сгрешите при следваща среща.

3. Умишлено имитирайте, но не прекалявайте
Друг начин да спечелите доверието на събеседника е чрез мимикрия или имитация. Разбира се, никой не ви иска нелепо да пародирате човека. Важно е да забележите малките нюанси и случайно да ги повторите.
По-често правим това на подсъзнателно ниво. Когато събеседникът поправи косата си, почесва се за бузата или седи с кръстосани крака, правим същото след известно време. Тънкостта е да осъзнаеш това и да се опиташ да го имитираш малко по-често.
В проучване от 2009 г. учените установяват, че мъжете смятат за по-привлекателни и като цяло по-интересни жени, които по време на разговор повтарят някои от движенията си. Принципът на мимикрията не работи само с противоположния пол, поради което е толкова полезно да използвате тези знания, за да привлечете човек.
Но бъдете внимателни: ако човекът разбере, че умишлено повтаряте неговите движения, той започва да мисли за вас по негативен начин.

4. Внимавайте за стойката си
Стойката силно влияе върху това как се чувстваме. И в допълнение към това, тя е „фар“ за другите. Човекът, който вдига рамене, държи ръцете си отворени и стои изправен, показва на събеседника, че е добре разположен, при това уверен в себе си.
Ако общувате, навеждайки глава и гледате отдолу нагоре, събеседникът веднага ще почувства своето превъзходство и ще гледа отвисоко върху вас във всеки смисъл.

5. Дайте на събеседника нещо топло в ръка
Някои на пръв поглед незначителни трикове могат коренно да променят първото впечатление за вас. По-специално какво има в ръцете другият човек по време на вашето запознаване. Учените са открили, че хората са склонни да мислят положително за други хора, когато ръцете им са топли. Чаша кафе, топъл шал или пуловер ще ви помогнат не само да забележите нещо добро у хората, но и на другите, които да видят най-доброто във вас.

6. Използвайте езикова мимикрия
За да привлечете човек към себе си, опитайте се да говорите на същия език с него. Разбира се, нямаме предвид руски, английски, китайски или какъвто и друг език. Важно е да забележите речевите нюанси на събеседника и да използвате езикова мимикрия.
Как той нарича дома си? Може би къща или дворец? Как той нарича лодката си – лодчица или кораб? От това как ще назовете тези неща зависи и как човекът ще се отнесе към вас. Затова се опитайте да забележите тези тънкости и използвайте подобни думи по време на разговора.

7. Помолете за помощ
Ако искате не само да направите добро впечатление, но и като цяло да спечелите човек, да спечелите неговото доверие и по възможност да продължите да общувате тясно в бъдеще, ефектът на Бенджамин Франклин ще ви помогне. Същността му се свежда до факта, че всеки човек би бил по-готов да извърши голяма услуга, ако преди това го помолите за нещо по-малко, а не предложите своята помощ. Работата е там, че изпитваме съчувствие към онези, на които помагаме.
В автобиографията си Бенджамин Франклин разказва за свой колега законодател, който изпитвал неприкрита неприязън към него. Франклин бил силно обезпокоен от това. Той знаел, че този човек скоро ще се сдобие с голямо влияние и не искал да му бъде враг. Но как да постъпи? Не искал да му отстъпва, нито да влиза в пряка конфронтация с неприятеля си. Хрумнала му интересна идея. Франклин помолил съперника си да му даде назаем рядка книга, която притежавал. Той бил поласкан и веднага я изпратил. По-късно Франклин я върнал с благодарствена бележка. При следващата им среща някогашния враг на Франклин се държал дружелюбно с колегата си и двамата останали приятели до края на живота си.

Как да приложим ефекта на Бенджамин Франклин
Можете лесно да приложите този трик с различни хора в живота си и дори с непознати. Помолете колега да ви услужи с химикал. Помолете някого, когото харесвате, да ви снима с ваш приятел. Ако искате да подновите отношенията си със стар приятел, помолете го да ви даде рецептата за нещо, което са приготвяли и ви е харесвало. Възможностите са безкрайни.

Превод от руски: Зарата Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Пиян мъж, който бил на традиционния рок фестивал във великотърновското…