НАЙ-НОВИ:

COVID-19 удари съкрушително Русия и Беларус

В Беларус беше счупен рекорд за ръст на пациентите с коронавирусна инфекция COVID-19 – за денонощие бяха потвърдени 817 нови случая. Според белоруското Министерство на здравеопазването общо в страната има 9 590 заразени. Оттам отбелязват, че за целия период на епидемията в Беларус са загинали 67 души с потвърдена диагноза коронавирус и съпътстващи хронични заболявания. Средно по четири заразени умират на ден.

Към 25 април 1573 пациенти са възстановени и изписвани. Министерството на здравеопазването отбеляза също, че в страната вече са проведени над 139 хиляди тестове за SARS-CoV-2. По-рано на 25 април стана известно, че президентът на Беларус Александър Лукашенко не спази изискванията и отиде на съботник за засаждане на борови дървета. Събитието се проведе, независимо от препоръките на Световната здравна организация.

Преди това Лукашенко критикува опита на Западна Европа в борбата срещу пандемията. Според него карантината отслабва имунитета и подкопава психичното здраве, след което хората стават още по-уязвими от коронавирус.

На 11 април СЗО призова властите на Беларус да засилят мерките на социалната изолация на фона на нова динамика на растеж на епидемията от коронавирус в страната. „Време е да се подготвим за най-лошите сценарии, това е състезание на дълги разстояния“, каза Патрик О’Конър, ръководител на експертната мисия на СЗО.

Тревожна е картината и в Русия. Общият брой на пациентите с коронавирус там надхвърли 74,5 хиляди души. Това съобщи днес оперативният щаб за наблюдение и контрол на разпространението на заразата.

Според него през целия период на епидемията в страната са били заразени 74 588 души, като 681 от тях са починали, а 6250 са излекувани. През последните 24 часа са регистрирани 5 966 нови случая в 83 региона, от които 2 612 в Москва.

Към 24 април в Русия са идентифицирани над 68,5 хиляди заразени. В световен мащаб днес броят на заразените с коронавирус превишава 2,79 милиона души. По-рано беше съобщено, че се преразглеждат критериите за хоспитализация на руснаци с коронавирус, за да се облекчи тежестта върху здравната система.

Предлага се да бъдат приемани в болница хора не по формални причини, като например температура, а при дихателна недостатъчност.

 

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Вече повече от месец живеем вкъщи, забавляваме се вкъщи и…