НАЙ-НОВИ:

Китай започва да се възстановява. По улиците излизат хора

Провинция Ухан, която беше в центъра на епидемията от вируси в Китай започна да позволява на фабриките и някои други предприятия да отворят отново в сряда в знак на увереност, че Китай придобива контрол над болестта, която опустоши икономиката й.

Това написа от Пекин Джо Макдоналд от Associated Press

Китайските лидери се опитват да съживят бизнеса, след като най-мащабният контрол срещу болести, налаган някога, спря производството, пътуванията и други индустрии в края на януари, изпращайки ударни вълни към световната икономика. Във вторник президентът Си Дзинпин посети Ухан, градът, в който коронавирусът се появи през декември, в знак, че Китай вярва, че кризата му може да премине, дори когато правителствата на Съединените щати и европейските държави затягат контрола срещу болестите. Производителите, преработвателите на храни и други предприятия в Ухан, които са от съществено значение за националната икономика или осигуряват ежедневни нужди, могат да възобновят дейността си, съобщи правителството на провинция Хубей. Градът от 11 милиона души, на около 450 мили западно от Шанхай, е производственият център на централен Китай.

Промените имат за цел да “ускорят установяването на ред за икономически и социални операции, съвместим с превенцията на епидемиите”, се казва в изявление на правителството. От компаниите, които отново се отварят, се изисква да правят планове за „епидемичен контрол“, да проверяват служители за признаци на болести и да поддържат дезинфекция на работните места.
В изявлението се казва, че контролът, който задържа повечето хора в Ухан и околните градове в домовете им в продължение на седем седмици, ще бъде облекчен, за да позволи на служителите да отидат на работа, но движението ще бъде строго контролирано.

Компаниите в и около Ухан, които се отварят отново, включват производители на акумулатори за електрически автомобили, фармацевтични продукти, компоненти на телекомуникациите и алкохолни напитки в китайски стил, според последните новини. Контролът е облекчен в други райони на Китай, които се считат за нисък риск от заболяване, но пътуванията и други ограничения все още са налице. Фабриките се отварят отново, но не се очаква производителите на автомобили и други индустрии да се върнат към нормалното производство поне в средата на април поради прекъсване на доставките на компоненти.

Говорител на външното министерство изрази увереност, че въздействието върху китайската икономика е “временно и ограничено”. Той отхвърли предложенията компаниите да преместят операциите извън страната или да намерят чужди доставчици на компоненти и суровини, за да намалят риска от бъдещи смущения.

“Факторите и условията, които подкрепят висококачественото развитие на китайската икономика, не се промениха”, заяви говорителят Ген Шуанг. “С неотдавнашния напредък, който Китай постигна в превенцията и контрола на вътрешните епидемии, ключовите индустрии, включително финансирани от чуждестранни предприятия и водещи предприятия, възобновиха работата си”, каза г-н Ген. “Не е нито реалистично, нито разумно да се прекъсне изкуствено световната верига на доставки, нито дори да се прекъсне” прехвърлянето “и” отделянето “на веригата на доставки.”

Също в сряда служители на заседание на кабинета, ръководено от премиера Ли Кекианг, лидер №2 на Китай, обещаха по-лесни кредити и друга помощ, за да помогнат на компаниите да се отворят отново, се казва в изявление, прочетено във вечерните новини на държавната телевизия. Официалните лица обещаха, че “политиките за подпомагане ще се ползват еднакво от местните и чуждестранните предприятия”, се казва в изявлението.

Ограниченията  разтърсиха  глобалните автомобилни, смартфонни и други марки, които гледат на Китай като производствен център и основен пазар.

Сега обаче във високорисковите райони на Хубей извън Ухан ще бъде разрешено възобновяването на предприятия, които доставят храна и стоки за ежедневна употреба, обработка на товари и някои други услуги. Не беше казано кога могат да приключат ограниченията за други отрасли.

Дори в райони с нисък риск бизнес като киносалони, фризьорски салони и караоке барове “няма да се възобнови, докато епидемичната ситуация не бъде разрешена”, се казва в изявлението. Обществените автобуси и подлези ще възобновят работата си в райони с нисък и среден риск, но транзитната система на Ухан ще остане затворена, се казва в съобщението.

Превод: Зарата Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани полетите от…