НАЙ-НОВИ:

Чешкият премиер с лоша новина за икономиката на България

Корпорацията “Фолксваген” планира голяма инвестиция в Турция. Това заяви чешкият министър-председател Андрей Бабиш, визирайки бъдещия завод на автомобилната компания, за който и България се бори.

Бабиш направи това изявление след срещата си вчера с турския президент Ердоган в Истанбул, съобщава “Дойче веле”.

Така и не стана ясно откъде чешкият премиер е уверен, че “Фолксваген” е избрал Турция за новите си производствени мощности.

Тези дни агенция “Ройтерс” съобщи, позовавайки се на вътрешни източници във “Фолксваген”, че Турция има добри шансове да получи новия завод на германския автомобилен гигант.

“Автомобилният концерн от Волфсбург вече е почти готов да инвестира 1 милиард евро в тази страна”, заявиха цитираните вътрешни източници. Те поясниха, че в момента с властите се водят разговори около един специален данък за автомобилите, който е валиден в Турция.

“Фолксваген” вече от месеци търси площадка за новия си завод, а България дълго време беше смятана за една от дестинациите с най-големи шансове за успех.

Решението да се строи в Турция е политически оспорвано. Европейският съюз обвинява турския президент Реджеп Ердоган, че ограничава свободата на словото и правото на протести. “Фолксваген” знае за тези недостатъци, но възразява с аргумента, че Турция вече от години е кандидат за членство в ЕС.

За България процесът по привличане на инвестиция от “Фолксваген” не е приключил, докато няма подписан договор, заявяват българските власти. Лично премиерът Бойко Борисов пое задачата да лобира за страната ни. В това число при вчерашните си срещи в Германия. Премиерът разговаря там с председателя на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) Александер Добринд, като от изявленията им след срещата стана ясно, че бъдещият завод в Източна Европа е бил сред основните обсъдени теми.

clubz.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Извънредно кацане е било извършено на Летище София. Самолет на…