НАЙ-НОВИ:

“Бял мъж” или българското “Фондю” за Петровден

За това традиционно ястие, което се поднася на Петровден има легенда. Тя е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. На Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. Според легендата, веднъж на Петровден жътварите сложили сирене на трапезата си. То се разтопило от силното слънце и хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той се пресегнал към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на бяло брашно. Гостът поръсил сиренето. Получила се каша, която нарекли “бял мъж”. Оттогава хората винаги я поднасят на Петровден.

Бял мъж, Белмъш, Кутмач
рецепта за ястие от мляко за Петровден, така както повелява българската традиция.

* 1 кг прясно сирене
* 200 г брашно
* лъжичка сол
* 200 г овче мляко

Прясното сирене се слага в дълбок съд, сипва се прясното мляко, солта и разтвореното в малко вода брашно. Сместа се поставя на силен огън, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато водата изври и кашата се сгъсти. Полученият белмъш се яде с хляб или с петмез и мед.

бял мъж
На Петровден всяка година в Етъра отбелязват особено тържествено Деня на занаятчиите. На този ден се прави и възстановка на обичая „Бял мъж”
Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
На 29 юни Църквата чества светите апостоли Петър и Павел.…