НАЙ-НОВИ:

Българинът по-скоро ще дари за джамията Селимие в Одрин, отколкото за парижкия храм. Защо?

Както е видно от социалните мрежи повечето българи не са клонни да помогнат за възстановяването на катедралата Нотр Дам. Показателен е примерът с негативната реакция на призива на кмета на Стара Загора да се подкрепи идеята за събиране на помощи от Алианс Франсез. То не бяха критики, то не беше омраза. „Как на нас никой не ни помага, защо тогава да помагаме на французите?“

Отговорът може би се крие определено в антиевропейските настроения у нас. Европа е тази, която ние не харесваме. Тя е тази, която ни забрани кривите краставици. Друг е въпросът, че никой не е спрял баба Иванка на село да си отглежда, колкото си иска криви краставици и да си ги продава когато си пожелае. Просто това е един от десетките стандарти, в който е описано какво е това краставица – да е права, да е е еди си колко сантиметра дълга и т.н, за да няма търговски спорове, че у нас видите ли, като подписахме договора ние имахме предвид криви и малки краставица. Европа е тази, която ни забранява да ядем шкембе чорба. Всъщност и това се оказа фалшива новина, но лошото чувство остава. Като оня, дето бил съмнителен, защото „имаше нещо с една шуба, ама той ли я краде, на него ли му я крадоха, ама в крайна сметка имаше нещо нередно“. Същата тази Европа, която прокуди децата ни, да им мият чиниите и да им слугуват на чужденците. Нищо, че нашите деца са доктори на науките и преподават в Париж, Берлин и Амстердам. Това с миенето на чиниите и метенето на улиците по ни допада. Близко ни е едно такова и познато някак си.

При последните анкети се оказва, че сериозна част от българите са против ЕС и НАТО. Нищо, че Европа ни даде пари да си построим магистрали и канализация. На баба Иванка магистрали не и трябват, а от това, че свързаха нужника й на село с отходна канализация, нито пенсията и се увеличи, нито нещо я топли. Е, по-хубаво е да е асфалтиран селския площад вместо да гази в калта, но него го асфалтираха по бай-Тошово време, а тогава какви времена бяха, ехей-й-й.

Та, такива работи с даренията за изгорялата катедрала. Не е от свидливост. Не е свидлив българинът. Помагал е и ще помага на дестки изпаднали в беда. Мърмори, псува и пак помага. Мърмори и псува, за да не го помислят, че се е минал, че са го измамили я с фалшива сметка за болен, я някой здрав просяк, който се прави на инвалид. Но не ще да дава на Европа.

А защо на одринската джамия ли? Ами защото Турция му е близка една такава. За 500 години под тяхно владичество и обичаите ни са близки и маниерите, че и езика ни звучи еднакво. Друго си е като отидеш на Капалъ чарши и те посрещнат с усмивка и ти кажат „комшу, комшу“. Половината от думите ти в речника са турски, като кебабче, тава джигер, келепир, машалла, джамбаз и т.н. Лесно е да се разбереш с комшиите. А на тези французи нищо не им се разбира. Ябанджийска работа.

Затова и ще даде българинът на джамията Селимие. Все пак българин я строил…

Петър Желязков

. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Целувката ще струва на Пулев 10 милиона долара, мач с Джошуа…