НАЙ-НОВИ:

БСП: Ощетяват родителите на 2 208 деца, които посещават детски ясли и градини в община Стара Загора

Председателят на групата от съветници на левицата в Общинския съвет на Стара Загора Валентина Бонева  е изпратила сигнал до омбудсмана на Република България Мая Манолова, че са ощетени родителите на 2 208 деца, които посещават детски ясли и градини в община Стара Загора.

Бонева информира омбудсмана за решенията на Общинския съвет и за действията на кметската администрация, с които се нарушават права на гражданите на Стара Загора. Обект на сигнала е действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в частта си за детските заведения.

“Заплаща се такса за децата, обхванати в предучилищното образование, независимо от задължителния му характер и независимо от съдебната практика по този въпрос. Държавата задължава децата на 5 и 6 години да посещават подготвителни групи, но не осигурява напълно тази дейност поради недостатъчния единен разходен стандарт, което пък се използва от местната власт да натоварва финансово родителите”, се казва в сигнала.

Според Бонева родителите са ощетени и поради разделянето на месечната такса на две части – постоянна и диференцирана. Така те са задължени да заплащат за услуга, която детето може и да не ползва през месеца. Поради това общинските съветници от БСП предложиха – родителите да плащат такса от 40 лева за дете в седмична детска градина, а не 55 лева или 35 лева в целодневна градина, а не 50 лева. Общинският съвет на Стара Загора не прие това предложение.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Гръцките фермери започнаха да изтеглят тракторите, с които блокираха повече от…