НАЙ-НОВИ:

Британските власти обявиха важна информация за българите и за другите граждани на ЕС в страната

Над 750 000 граждани на Европейския съюз са кандидатствали да останат да живеят във Великобритания, след като страната напусне Евросъюза. Това съобщи британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид.

Въпросът какво ще се случи с повече от 3 милиона граждани на страни от ЕС, които живеят във Великобритания, беше сред основните при преговорите, които управляващите в Лондон проведоха с Европейския съюз за условията по напускането му.

Британските власти обявиха, че гражданите на страните от ЕС, сред които и българите, трябва да подадат молба за “постоянен статут”. Това трябва да стане до 31-ви декември 2020-а година, независимо дали британският парламент одобри споразумението за напускане на Европейския съюз.

На този етап Великобритания трябва да излезе от Евросъюза до 31-ви октомври. След като британският премиер Тереза ​​Мей обяви, че се оттегля от поста си, ситуацията става все по-неясна, коментират анализатори.

Британските власти твърдят, че на гражданите на страни от ЕС, които са живели непрекъснато във Великобритания в продължение на пет години, може да бъде предоставен “статут на уседналост”. Те ще имат същите права за работа, обучение и достъп до доходи и услуги, каквито и в момента притежават.

Взето е решение по 445 000 от заявленията, които са подадени. На една трета от кандидатите е предоставен “статут на уседналост”. Останалите са получили “предварителен статут на уседналост” и те могат да кандидатстват за постоянен такъв, когато достигнат заложения петгодишен период. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Ръководството  на Берое няма да предложи нов договор на защитника…