НАЙ-НОВИ:

Ще отложат ли британските депутати излизането на страната от Европейския съюз?

В трети пореден ден днес британският парламент ще се произнесе по това как страната да напусне Европейския съюз (ЕС). След като във вторник и в сряда депутатите в Лондон последователно отхвърлиха вариантите за излизане със сделка и излизане без сделка, днес те ще гласуват дали да има отлагане на датата на Брекзит, която е 29 март 2019 година.

След това министър-председателят Тереза Мей ще направи трети опит да прокара своето споразумение с ЕС през идната седмица. Датата на този вот още не е насрочена.

Британското правителство съобщи, че се подготвя и за кратко, и за по-дългосрочно отлагане на излизането. Това зависи от волята на парламента – дали би подкрепил сделката на Мей с Европейския съюз преди 20 март, за когато е насрочен следващият Европейски съвет. Ако британските депутати одобрят предложената от Тереза Мей сделка преди Срещата на лидерите на страните от Европейския съюз (Европейски съвет) на 20 март, то тогава датата на Брекзит може да бъде отложена до 30 юни.

Британският премиер обаче предупреди, че ако споразумението отново не бъде одобрено от парламента, ще е нужно по-дългосрочно отлагане на Брекзита. А това означава, че Великобритания ще участва и в изборите за Европейски парламент през май. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Парламентарната група на "Воля – Българските родолюбци" напускат парламента. Това…