НАЙ-НОВИ:

Борисов обяви оставките на Горанов, Караниколов, Маринов и Ангелкова

Управляващата коалиция обяви в четвъртък промени в състава на правителството, които засягат постовете на министрите на финансите, вътрешните работи, икономиката, туризма и здравеопазването.

Това става на фона на продължаващите вече две седмици масови протести в България и чужбина с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Кабинетът ще напуснат Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова, а досегашният здравен министър Кирил Ананиев ще поеме финансовото ведомство. На негово място пък беше предложен директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

За министър на икономиката е номиниран сегашният зам.-министър Лъчезар Борисов. Начело на Министерството на вътрешните работи управляващата коалиция предлага директора на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски, а Николина Ангелкова ще бъде заменена от настоящия вицепремиер Марияна Николова. Ще има промени и сред заместник-министрите, съобщи още премиерът Бойко Борисов по време на специален брифинг в Министерския съвет. Предстои кадровите рокади да бъдат гласувани от депутатите в Народното събрание.

Преди седмица, в опит да се разграничи от ДПС, Борисов поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. До решението се стигна след среща с областните координатори на ГЕРБ. По време на партийното заседание координаторите са поискали от Борисов тримата министри да бъдат освободени с мотива “да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски”, съобщиха тогава от управляващата партия.

В същия ден тримата министри декларираха готовност да напуснат правителството още на следващия ден. Ден по-късно обаче управляващите обявиха, че ще изпълнят мандата си, след заседание на управляващата коалиция. Тогава беше съобщено и че обсъждането на оставките се отлага със седмица заради предстоящите среща на върха на лидерите на ЕС, както и гласуването на внесения от БСП вот на недоверие, който беше неуспешен.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Общият брой на заразените с новия коронавирус (COVID-19) по света…