НАЙ-НОВИ:

Бойко Борисов договаря спешно газ от Азербайджан след 2020 година

Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че след 2020 г. една трета от потреблението на газ в България ще е на азербайджански газ. Още тази година се очаква азербайджанската петролна компания СОКАР да започне инвестиции в системата за битова газификация на България. Това стана известно от правителствено съобщение за срещата на Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку днес. Преди дни стана ясно, че от 2020 г. Русия прекратява транзита на газ до Турция през България.

Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум.

Борисов подчерта, че очаква тази година азербайджанската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност. До 2020 г. пък е срокът да заработи газовата връзка с Гърция, по която към България да потекат по 1 млрд. куб. м газ от находището “Шах Дениз” по газопровода TAP, който ще влезе в действие по същото време.

“През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме”, обобщи българският министър-председател.

България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа, е казал Борисов след като и за момента страната продължава да е изцяло зависима от доставките от Русия. Той изрази очаквания резултатите от предпроектното проучване на проекта за газов хъб “Балкан”, които предстои да бъдат оповестени по-късно през годината, да бъдат “изключително позитивни”.

На срещата е обсъдена и възможността Азербайджан да осигури допълнителни количества природен газ за газовия хъб “Балкан”, съобщава пресслужбата. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Как се правят захарни петлета, гайда и многопластови бижута Майстори-занаятчии…