НАЙ-НОВИ:

Борис Джонсън предприе отчаян ход

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън внесе официално предложение за провеждането на предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

От дневния ред на Камарата на общините за деня става ясно, че законопроектът за оттегляне от Европейския съюз, имащ за цел да предотврати британското напускане без сделка, ще бъде обсъден и гласуван днес в около 20:00 часа местно време (22:00 ч. българско време). Веднага след това британските депутати ще обсъдят дали трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Вчера Джонсън обяви, че ще свика общи избори, ако Камарата на общините се опита да блокира Брекзит без споразумение с ЕС. Той заяви, че това щяло да го принуди “да моли” Брюксел за сделка.

За да се проведат предсрочни избори, Джонсън ще се нуждае от подкрепата на две трети от британските депутати. Това означава, че премиерът трябва да бъде подкрепен от поне 434 представители, от общо 650. Като се има предвид снощното поражение на британския премиер, неговото предложение за извънредни общи избори вероятно също ще претърпи провал, коментират анализатори. Дори и да има предсрочен вот – не е гарантирано, че Консервативна партия на Борис Джонсън ще ги спечели. Поради това предложението му за предсрочни избори е отчаян ход, категорични са политически наблюдатели. Снощи правителството на Джонсън загуби своето парламентарто мнозинство. Това стана, след като депутатът от  Консервативната партия Филип Лий я напусна и се присъедини към Либералдемократите.

Всичко това обаче все още не означава, че заплахата от Брекзит без сделка на 31-ви октомври ще бъде изяло предотвратена. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Вчерта в 8:01 ч., по ул. "Августа Траяна" в Стара…