НАЙ-НОВИ:

Бизнесът с оптимистична нагласа за 2020 година

В България предприемачите имат намерение да назначават нови служители през предстоящата 2020 година.

В реалния сектор незаетите са 140 000 работни места. Данните са предоставени от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за бизнес климата през 2020 г.

Най-големите проблеми пред компаниите остават недостигът на персонал и квалифицирана работна ръка, цените на енергията и суровините. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил. Българската търговско-промишлена палата отново настояват за намаляване на ускоряване на процеса при наемане на работници извън Европейския съюз. Но засега внос на работна сила е основно от Украйна и Виетнам, пише Монитор.

По тяхна информация повече от 6 месеца отнема процедурата за назначаване. Близо 63% от анкетираните в България предприемачи очакват подобрение на бизнес климата през 2020-та година.

През 2019 г. делът им е бил 54%. Анкетата е част от мащабно бизнеспроучване в Европа, в което участват над 53 000 фирми от 28 държави. В резултатите от проведеното проучване България се нарежда в първите пет страни с най-високи очаквания за по-добър бизнес климат и възобновяване на инвестиционната дейност през 2020 г. спрямо 2019 г.

От БТПП очакват една предизвикателна 2020 година за европейските фирми главно заради напреженията при свободната търговия, които ограничават инвестициите и растежа на частния сектор. Износът, вътрешното потребление и липсата на квалифициран персонал са едни от основните затруднения пред европейския бизнес. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Певецът Ивайло Колев потвърди в сутрешния блок на Нова телевизия…