НАЙ-НОВИ:

Бисер Петков: Не е реалистично от следващата година минималната работна заплата да стане – до 1000 лв.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира по NOVA по повод на протестите на родители срещу промените в два закона –  за  социалните услуги и за закрила на детето заяви, че не приема съмненията в промените на Закона за социалните услуги.  Това категорично е несъстоятелно.

„Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава. Подготовката на проекта се извършваше по различно време от различни екипи и не приемам съмненията и хипотезата, че едва ли не тихомълком, със Закона за социалните услуги са прокарани положения от Стратегията”, каза министърът.

Той обясни още, че Законът за социалните услуги, който беше приет през март тази година и влиза в сила от началото на 2020 г., е довело до изменението на десетки други закони чрез преки и заключителни разпоредби. Промени са направени в Закона за закрила на детето и в Семейния кодекс, но повечето от тях са терминологични. Новите текстове са свързани с превенция на случаи на изоставяне на деца, както в родилните домове, така и на деца с увреждания.

image0 (9K)

„С тях се задължават съответно управителите на лечебните заведения, в които има родилни отделения, когато има риск от изоставяне на дете, да сигнализират социалните служби, за да не се допусне изоставянето на детето. Уредена е и хипотезата за превенция на изоставянето на деца с увреждания”, обясни министърът.

Разписан е и координационен механизъм при насилие над деца, които вече се прилага от няколко години в практиката. „За да бъде правилно стабилизиран обаче е разписан в закона”, каза той.

На въпрос защо протестите продължават, той отговори: „Вероятно тези страхове се подклаждат, за да продължават срещу нещо, което не съществува. Министерството е открито за диалог, но диалог с професионални аргументи в името на една по-стабилна система за закрила на детето”.

Социалният министър заяви още, че не е реалистично следващата година да се вдигне размерът на минималната работна заплата до 1000 лв., за което настояват синдикатите. “Няма как да имаме 1000 лв. минимална заплата, при средна заплата за страната от 1260 лв.”, добави той.

Пазарът на труда показва рекордно високи нива на заетост за последното тримесечие, каза Петков и добави, че в министерството се работи по подготовката на нова Стратегия за заетостта.

„Тя ще влезе в сила от 2021 г. Създадена е работна група. Това към което ще насочим усилията си да  активизираме колкото се може повече хора от т.нар. неактивни и ще се работи в повишаването на качеството на работната сила”, добави той.

Бисер Петков коментира и случая с падналото от втори етаж дете на година и три месеца. По думите му вероятно родителите на детето ще бъдат глобени за това, че са го оставили без надзор.

„Задълженията на всички, които полагат грижи за деца, са записани в Закона за закрила на детето.  От социално подпомагане са се самосезирали от публикациите в медиите и екипи от социални работници са посетили дома на детето, което падна от втория етаж, докато родителите му спели.  Социалните работници са посетили и болничното заведение, провели са срещи и са установили, че условията, в които се отглежда детето са нормални, посрещат се потребностите му, свързани с възрастта. Надявам  се, че това дете ще се възстанови и това за тях ще бъде урок за родителите. В никакъв случай не става въпрос за отнемане на дете. Родителите са пожелали да получат психологическа подкрепа”, обясни министърът. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около…